"Tinder" za orangutane: Ženke će birati mužjake preko tableta

Ženki orangutana biće pokazani mužjaci na tačskrinu u jednom eksperimentu, s ciljem potpunijeg razumevanja na koji način one biraju svoje mužjake.

Život

Izvor: Guardian

Utorak, 31.01.2017.

20:45

Foto: Thinkstock

Zoološki vrt u Holandiji želi da poboljša prilike za uzgoj ženski orangutana tako što će proveravati da li će one odabrati željenog mužjaka na prikazanom tačskrinu, pre nego što im bude zvanično predstavljen uživo.

U četvorogodišnjem eksperimentu pod nazivom “Tinder za orangutane” (Tinder je inače aplikacija za upoznavanje partnera), jedanaestogodišnjoj Sambodži će biti prikazane slike mužjaka.

Cilj je da se ostvari bolji uvid u način na koji ženke orangutana biraju svoje mužjake, kako navodi Tomas Bionda, biologičar u zoološko vrtu.

S obzirom na to da se mužjaci poneka donose sa udaljenih destinacija, na primer iz Singapura, zoo vrt želi da na taj način poveća šanse za uspešan susret.

“Često se mužjaci vrate odakle su došli bez uspešnog susreta. Stvari ne idu uvek po planu kada se mužjak i ženka sretnu po prvi put”, rekao je Bionda.

Istraživanje je deo većeg programa koji želi da otkrije ulogu emocija u odnosima ko životinja.

Raniji testovi sa šimpanzama, koji su najbliži srodnici ljudima, pokazali su da su ženke imale pojačan interes za fotografije sa ”pozitivnim stimulansima”, na primer koje su prikazivale parenje ostalih šimpanzi ili češkanje.

Glavni problem naučnika bio je da naprave tačskrin dovoljno čvrst da izdrži Samodžinu pažnju. Jedan tablet, ojačan čeličnim ramom nije izdržao njen snažan “dodir”.

Kada budu našli dovoljno jak ekran, istražiće da li je sama pojava dovoljna da se stvori iskra privlačnosti između dve životinje.

“Naravno, sve će se to dešavati digitalno. Uglavnom miris igra glavnu ulogu. Ali sa orangutanima će biti to što vide, to će dobiti.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: