Naučnici: Na Mesecu se nalazi kiseonik sa Zemlje

Iako oko Zemlje kruži na udaljenosti od 350.000 do 400.000 kilometara, izgleda da se Mesec povremeno "meša" u našu atmosferu. Naučnici sada imaju razloga da veruju da se Zemljin kiseonik može pronaći i u tlu našeg najvećeg prirodnog satelita.

Život

Izvor: klix.ba

Utorak, 31.01.2017.

19:52

Naučnici: Na Mesecu se nalazi kiseonik sa Zemlje
Foto: Thinkstock

U naučnom listu "Prirodna astronomija" naučnici su izneli detalje studije u kojoj je zaključeno da se Zemljina atmosfera "rasteže" do Meseca kroz nekoliko dana u okviru 27-dnevne orbite.

Naime, Mesec je gotovo kontinuirano bombardiovan solarnim vetrovima, ali tokom pet dana kada Mesec prolazi kroz deo Zemljinog magnetnog polja koji se proteže u suprotnom smeru od Sunca, Mesec biva zaštićen i obogaćen jonima kiseonika.

To znači da Mesec, mrtav svet bez atmosfere i života, na redovnoj bazi prima nusproizvode Zemaljskog života. Naime, veći deo kiseonika na Zemlji nastaje fotosintezom.

"Biološki kiseonik je kontaminirao površinu Meseca", rekao je Kentaro Terada, astrofizičar sa Univerziteta u Osaki i čelnik tima naučnika koji stoji iza studije.

Hipotezu o Zemljinom kiseoniku na Mesecu naučnici nisu mogli da potvrde sve do sada, a sve zahvaljujući podacima koje je sakupljao japanski lunarni orbiter SELENE.

Naučnici su primetili nešto neobično svaki put kada je letelica prošla kroz plašt Zemljine plazme – region vrućih čestica zarobljenih u izduženom delu magnetnog polja. Orbiter SELENE, poznat i kao Kaguya, detektovao bi tada i znatnu količinu jona kiseonika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: