- Vesti -

Čudo: Ajkula donela na svet mladunce bez "pomoći" mužjaka

Ženka leopard ajkule u Australiji ušla je u istoriju kao prva od svoje vrste koja je došla do potomstva bez mužjaka.

Izvor: Independent
Podeli
Foto: Screenshot / ilustracija
Foto: Screenshot / ilustracija

Leopard ajkula Leoni je 2013. godine odvojena od svog mužjaka Lea, zbog problema sa prostorom nakon što je smanjen program uzgoja. Međutim, u aprilu 2016. godine Leoni je donela na svet tri mladunčeta.

Iz akvarijuma u kojem se Leoni nalazi su objavili na svojoj Fejsbuk stranici da su bogatiji za još dve male leopard ajkule, Klea i Sisi.

U početku su istraživači mislili da je Leoni donela na svet mladunce uz pomoć sperme mužjaka, koju je čuvala tri godine (metod koji je već dokumentovan kod ajkula), ali su rezultati DNK analize pokazali iznenađujuće rezultate.

Mladunci su sadržali samo Leonine ćelije.

“Genetsko testiranje Klee konačno je pokazalo da je ona partenogenetsko poreklo Leonije“, piše u izveštaju.

Partenogeneza je oblik reprodukcije bez fertilizacije, a Leoni je prvi takav slučaj svoje vrste.

Leopard ajkule su ugrožena vrsta. Istraživači će sada proučavati mladunce narednih šest godina, dok ne dostignu zrelost, kako bi posmatrali način njihove reprodukcije.

Vesti

Naučnici: Na Mesecu se nalazi kiseonik sa Zemlje

Iako oko Zemlje kruži na udaljenosti od 350.000 do 400.000 kilometara, izgleda da se Mesec povremeno "meša" u našu atmosferu. Naučnici sada imaju razloga da veruju da se Zemljin kiseonik može pronaći i u tlu našeg najvećeg prirodnog satelita.

Vesti utorak 31.01. 19:52 Komentara: 10

Naučnici: Ova biljka je hrana budućnosti

Neke vrste vodenih sočiva koje se u azijskoj kuhinji koriste kao dodatak supama i kajgani mogle bi za čovečanstvo da postanu hrana budućnosti jer su odličan izvor proteina, smatraju naučnici sa Univerziteta u Jeni.

Vesti utorak 31.01. 15:15 Komentara: 5
strana 1 od 185 idi na stranu