- Vesti -

Naučnici: Ovaj zakržljali organ ipak nije beskoristan

Jedna od prvih stvari koja se uči na času biologije u školi jeste da ljudski organizam ima brojne zakržljale organe poput slepog creva ili umnjaka. Oni su u procesu evolucije prestali da budu korisni jer smo se prilagodili novom načinu života.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ipak, američki naučnici nedavno su potvrdili raniju pretpostavku prema kojoj slepo crevo nije toliko beskorisno kao što se verovalo, piše Hafington post.

Za razliku od umnjaka, od kojih i danas možemo da imamo više štete i bola nego koristi, ljudsko slepo crevo predstavlja mnogo više od nepotrebne 'tempirane bombe' u abdomenu.

Štaviše, nova studija pokazala je da služi za obavljanje vrlo važne biološke funkcije. Apendiks, kako se stručno naziva, ili crvuljak, doprinosi kontroli imunološkog sistema.

Funkcija apendiksa dugo je zbunjivala naučnike. Čarls Darvin je verovao da je reč o atavizmu iz prošlosti, kada je našim precima služio za varenje biljne hrane. Ta pretpostavka se kasnije nametnula kao vodeća hipoteza.

Ali studija čiji su rezultati objavljeni prošle nedelje upućuje na to da slepo crevo nema nikakve veze s varenjem, već da je važan sekundarni imunološki organ, odnosno 'skladište' crevnih bakterija koje podstiču jačanje obrane organizma od raznih bolesti.

Još 2007. godine grupa naučnika iznela je pretpostavku da slepo crevo možda služi kao 'skladište' dobrih bakterija, a doktor Heder Smit s američkog Univerziteta Midvestern u Arizoni danas ima nekoliko dokaza koji potvrđuju iznesenu pretpostavku - ono pomaže u obnavljanju crevne flore nakon bolesti poput dizenterije i kolere.

Doktor Smit je istakla da se u njemu nalaze rezerve korisnih bakterija koje čekaju da uđu u digestivni trakt i popune mesta koja su upražnjena zbog bolesti.

Smitova je s kolegama proučila 533 vrste sisara, proveravajući da li imaju apendiks. Ustanovljeno je da taj organ gotovo nikad u potpunosti nije nestao kod onih životinja kod kojih se razvio, što je, po mišljenju naučnog tima, snažan argument koji ukazuje na to da ovaj deo tela ima svoju svrhu.

Detaljnije studije pokazale su da su životinje s crvuljkom imale veću prosečnu koncentraciju urođenih limfoidnih ćelija ili limfocita u tkivu, koji štite organizam od infekcija.

A šta je s očuvanjem imuniteta kod onih kojima je slepo crevo uklonjeno operativnim zahvatom?

"Ne brinite. To samo znači da će vam trebati nešto više vremena da se oporavite nakon što obolite", rekla je doktor Smit za Tajm.

Crvoliki izdanak deo je sistema organa za varenje koji izgleda kao prst na rukavici i odvaja se od debelog creva na mestu neposredno iza tankog creva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 185 idi na stranu