Kina gradi repliku “Titanika”, ali ovaj brod neće moći da potone

U kineskom gradu Dajingu u provinciji Sečuan prošle nedelje počela je gradnja replike jednog od najpoznatijih brodova u istoriji – “Titanika”. Kineski “Titanik” biće identičan originalu koji je potonuo 1912. godine, ali za razliku od originala ovaj brod neće moći da potone.

Život

Izvor: Fokus

Nedelja, 04.12.2016.

10:05

Kina gradi repliku “Titanika”, ali ovaj brod neće moći da potone
Foto: Screenshot

Ovaj brod gradi se daleko od kopna, čak 1.200 kilometara od kopna. Zamišljen je kao turistička atrakcija u sklopu projekta turističkog razvoja okruga Dajing u provinciji Sičuan.

Kada bude gotova, replika legendarnog broda biće dugačka 269 metara, široka 28 metara, a u samom brodu nalaziće se balska dvorana, baš kao što je postojala na originalnom “Titaniku”, pozorište i bazen.

Spoljašnjost broda biće identična originalu, a gosti će moći čak i da dožive simulaciju udarca u ledni breg nakon kog je “Titanik” potonuo počekom 20. veka. Planiranje i konstruisanje kineskog “Titanika” trajalo je pune dve godine, a izgradnja je počela prošle nedelje. Tačna cena ovog projekta nije poznata, ali veruje se da će dostići oko milijardu juana, odnosno oko 145 miliona dolara. Rok za završetak je 2018. godina.

Titanik II

Kineski “Titanik” nije jedini pokušaj da se napravi replika jednog od najpoznatijih brodova u istoriji. Australijski tajkun Kliv Palmer imao je istu ideju i trebalo je da je realizuje ove godine, ali je projekat odložen za dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: