Engleska: Otkrivena prva masovna grobnica žrtava kuge van Londona

Ekipa arheologa otkrila je prvu masovnu grobnicu žrtava velike kuge izvan Londona, smrtonosne zaraze koja je prepolovila broj stanovnika Engleske u 14. veku, saopštio je danas Univerzitet Šefild.

Život

Izvor: Beta

Sreda, 30.11.2016.

18:45

Engleska: Otkrivena prva masovna grobnica žrtava kuge van Londona
Foto: Thinkstock / ilustracija

Kosturi 48 osoba, uključujući 27 dece, pronađeni su u bolničkom krugu manastira u Torntonu, u oblasti Linkolnšir na zapadu Engleske. Grobnica se nalazi na polju na koje se godinama izvode ovce na pašu.

"Jedine dve grobnice od velike kuge koje su pronađene, nalaze se u Londonu", izjavio arheolog Hju Vilmot i dodao da je pronalazak masovne grobnice van Londona veliko otkriće jer "pokazuje kako su male zajednice imale probleme da se izbore s tim zlom".

Univerzitet je naveo da su uzeti uzorci DNK čiji rezultati potvrđuju da su ljudi preminuli od kuge koja se u Linkolnširu pojavila 1349. godine.

"Crna smrt", koju prenose pretežno pacovi, bila je jedna od najgorih pandemija u istoriji čovečanstva, koja je harala Evropom u 14. veku kada je stradalo između 75 i 200 miliona ljudi, odnosno trećina tadašnje evropske populacije.

Procenjuje se da je u to vreme u Engleskoj od bubonske kuge, izazvane patogenom bakterijom yersinia pestis, umrlo oko šest miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: