- Vesti -

Preminuo Oleg Popov: Zbogom najstarijem klovnu na svetu

Rusija će danas odati poštu čuvenom sovjetskom i najstarijem klovnu na svetu Olegu Popovu, koji je preminuo u 87. godini.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Popov je umro od posledica infarkta u hotelu tokom turneje po Rostovu na Donu, na jugu Rusije, izjavio je direktor lokalnog cirkusa Dmitrij Rezničenko.

"Njegovo srce je stalo. Nikada se nije žalio na neke bolove", rekao je on.

Posmrtni ostaci Popova biće prebačeni u Nemačku, gde je s porodicom živeo od raspada Sovjetskog saveza.

Oleg Konstantinovič Popov, rođen 1930. kod Moskve, bio je poznat sovjetski i ruski klovn i cirkuski umetnik.

Popov je nastupao kao klovn, kombinujući svoje talente poput mimike, hoda po konopcu i žongliranja.

Na 8. međunarodnom cirkuskom festivalu u Monte Karlu 1981. godine dobio je zlatnu nagradu za doprinos svojoj blistavoj karijeri.

Njegov lik klovna prati tradiciju ruskog narodnog karaktera Ivanuške koji zadirkuje druge ljude i samog sebe.

Početkom devedesetih godina, posle raspada Sovjetskog Ssveza, počeo je višegodišnju turneju sa jedinicom moskovskog cirkusa u Nemačkoj, gde se na kraju i preselio. On je od tada nastupao u Nemačkoj, u cirkuskim predstavama, na televiziji, ili sa svojim vlastitim šou-programom.

Klovn je 1955. nastupao prvi put u inostranstvu, u Varšavi, a sledeće godine zajedno sa moskovskim cirkusom obišao je Francusku, Belgiju i Englesku.

Tadašnji mediji su ga odmah primetili i od njega napravili cirkusku zvezdu, a sovjetske vlasti proglasile su ga za ambasadora dobre volje Sovjetskog saveza

Vesti

VICE u kraju: Nekome Zemun, nekome Munze

Zemun je deo Beograda o kome se bar jednom pričalo na klupici u vašem kraju, bilo gde u Srbiji. Ako nije vic insiprisan likovima krimi estetike devedesetih kakvih u Zemunu, doduše, nije manjkalo, onda je to prijatno iznenađenje za nekog ko je prvi put doživeo jedinstvenost ušuškane beogradske opštine na Dunavu, nadomak prestoničke vreve.

Vesti sreda 30.11. 13:56 Komentara: 0
strana 1 od 177 idi na stranu