Ilon Mask pravi "solarni crep" za kuće budućnosti (VIDEO)

Ilon Mask ima nove planove za kompaniju Tesla i sada proširuje svoje delovanje na solarnu energetiku.

Život

Izvor: Daily Mail

Ponedeljak, 31.10.2016.

15:46

Ilon Mask pravi
Foto: Gettyimages

Ovaj preduzetnik i milijarder izjavio je da će njegova kompanija ubuduće proizvoditi solarne krovove za energetski održiva domaćinstva.

“Globalno zagrevanje je ozbiljna kriza i moramo učiniti nešto po tom pitanju”, kaže Mask.

Izvršni direktor kompanije Tesla predstavio je pauervol 2, proizvod od kog se očekuje da transformiše stambene energetske potencijale.

Njegov solarni crep potpuno eliminiše potrebu za tradicionalnim panelima i podseća na običan crep, ali skladišti i do 14kWh električne energije dobijene od sunčeve svetlosti u baterije sistema pauervol 2.

Po ceni od 5.500 dolara za jedinicu, očekuje se da će znatno smanjiti troškove za vlasnike kuća koji se odluče na ovaj sistem.

Mask kaže da pauervol 2 ima dovoljno energije da napaja osvetljenje, utičnice i frižider u standardnoj četvorosobnoj kući tokom celog jednog dana.

Isporuka bi trebalo da počne u decembru, a prve instalacije u januaru.

Pauervol 2 je unapređen sistem u odnosu na pauervoll koji je imao tek polovinu kapaciteta u odnosu na novu platformu.

Ilon Mask predviđa da će solarni krovovi biti popularan proizvod i da će čak biti prodavaniji od automobila kompanije Tesla.

Kompanija Tesla se u ovom projektu udružila s proizvođačem solarnih panela Solar siti, s kojim će praviti solarni crep od izuzetno izdržljivog, ojačanog stakla, visokoefikasnih solarnih ćelija i filma u boji.

“Očekujemo da ćemo ove sisteme početi da instaliramo u krovove sledeće godine”, predviđa Mask.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: