- Vesti -

10 misterija Bermudskog trougla koje niko ne može da objasni

Bermudski trougao je jedna od najvećih misterija modernog doba.

Izvor: Fokus
Podeli
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Nazivaju ga još i đavoljim trouglom, a smešten je na severnom delu Atlantskog okeana, između Bermuda, Floride i Portorika.

1. U Bermudskom trouglu u zadnjih sto godina izgubljeno je barem hiljadu života. U proseku svake godine na ovom području, kojem je ime nadenuo Vinsent Gadis u članku iz 1964. godine, nestane četiri letelice i dvadesetak brodova.

2. Za nestanak letelica i brodova “optuženi su” napadi vanzemaljskih bića, prisutnost izgubljene Atlantide na morskom dnu, kao i gas metan. Mnogi veruju da su misteriozni nestanci proizvod vrtloga do kojeg dolazi zbog mešanja tople i hladne morske struje na ovom području.

3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofor Kolumbo. U svom dnevniku 8. oktobra 1492. godine napisao je kako je na ovom području brodski kompas prestao da radi, a tri dana kasnije opazio je i vatrenu kuglu na nebu.

4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara na severnom delu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. Međutim, njegove granice nisu fiksne, pa se neobični događaji dešavaju i izvan tih okvira.

5. U Bermudskom trouglu, odnosno na ostrvu Andros, američka vlada je postavila Atlantski centar za testiranje i procenu podmorja (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center) gde američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavere veruju da je ovo zapravo nautičko Područje 51.

6. U Bermudskom trouglu ljudi su iskusili takozvanu “elektronsku maglu”. Pilot Brus Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz ovo područje. Avion je nestao s radara, a pojavio se u Majamiju otprilike pola sata kasnije.

7. Jedan od najpoznatijih nestanaka letelica u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera avendžera američke vojske s 14 članova posade poleteli su iz Fort Loderdejla u Floridi do ostrva Biminija. 90 minuta od poletanja, operateri su dobili signal da kompas u letelicama ne radi. Nakon toga je izgubljena svaka komunikacija. Letelice nikad nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spasavanja.

8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sever Zemlje. Međutim, Bermudski trougao je jedno od retkih mesta gde je situacija obrnuta, što stvara pometnju za mnoge brodove i letelice u ovom području.

9. Jedna od najvećih tragedija na ovom prostoru desila se u martu 1918. godine kada je nestao teretni brod USS Kiklops dug 165 metara na kojem se nalazilo 306 članova posade i 10.000 tona mangana. Brod je potonuo negde između Barbadosa i zaliva Česapika, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda 1941. godine koji su prolazili sličnom rutom.

10. Bermudski trougao nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letelica. U Tihom okeanu, uz obale Japana, nalazi se Zmajev trougao (poznatiji još i kao Đavolje more), u kojem je za dve godine u pedesetim godinama prošlog veka nestalo oko sedamsto moreplovaca, zbog čega je područje proglašeno ratnom zonom.

Vesti

Oksford odlučio: Ovo je reč godine

Oksfordovi rečnici proglasili su danas za reč 2017. godine pojam "mladotres" (youthquake), čije je značenje "značajna kulturna, politička ili društvena promena koja proizilazi iz delovanja ili uticaja mladih".

Vesti petak 15.12. 21:50 Komentara: 17
strana 1 od 3605 idi na stranu