Pogledajte gde se sad nalazi mali robot File (VIDEO)

Svemirska sonda Rozeta pronašla je robota File zaglavljenog u “mračnoj pukotini” na kometi 67/P Čurjumov-Gerasimenko.

Život

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2016.

13:45

Pogledajte gde se sad nalazi mali robot File (VIDEO)
Foto: SA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team

Njena kamera konačno je zabeležila malog robota, čija je lokacija od dana sletanja bila nepoznata. Naime, robot je odskočio prilikom spuštanja i o njegovoj lokaciji se samo nagađalo.

Opremljen sa deset instrumenata robot je radio 60 sati pre nego što je ušao u hibernaciju zbog nedostatka energije. Probudio se u junu 2015, ali od 9. jula više nije davao znake života.

ESA planira da spusti Rozetu na kometu 30. septembra, pošto je malo verovatno da će preživeti hibernaciju budući da se udaljava od Sunca. Čim dodirne kometu, komunikacija sa Zemljom će prestati. U poslednjim trenucima Rozeta neće dangubiti, već će tokom spuštanja na kometu praviti snimke visoke rezolucije i naučna merenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: