Neobična tehnologija: Ručno pravljen papir koji traje vekovima

Ručna izrada papira u vijetnamskom selu Suoj Ko, nedaleko od Hanoja, tradicija je koja postoji još od 13. veka. Ova metoda izrade prava je umetnost, a za nju je potrebno mnogo strpljenja i vremena.

Život

Izvor: punkufer.hr

Sreda, 31.08.2016.

19:55

Neobična tehnologija: Ručno pravljen papir koji traje vekovima
Foto: Thinkstock / ilustracija

Papir Dó proizvodi se od visoko celuloznog drveta roda ramnoneuron, tačnije, grma iz porodice Thymelaeaceae, koji raste u zapadnom Vijetnamu i kineskoj provinciji Junan.

Tradicionalno, kora drveta natapa se u krečnjačkoj vodi oko tri meseca, dok ne omekša dovoljno da se razdvoji od pulpe, ali su današnji proizvođači uspeli da skrate postupak na 24 sata.

Traditional art ft. Kohsamui elephant #zoproject #heartmelted

A photo posted by Pan Linh (@linhpan) on

Pulpa se tada izravna, a njeni slojevi formiraju papirne listove koje se nedeljama suše prirodnim putem, na suncu.

Rezultat je mekani papir rustičnog izgleda na kojem se mastilo ne mrlja i koji je visoko otporan na vlagu, ne sadrži kiseline, privlači manje termita i ono glavno - može da traje 800 godina.
Ovu umetnost izrade papira, koja je već gotovo izumrla, oživela je jedna kompanija iz Hanoja. Tran Hong Nung, koji je pre tri godine pokrenuo društveno preduzeće Zó projekt, okupio je preostalih nekoliko porodica u selu, koje su jedva preživljavale baveći se ručnom izradom papira, i koje su počele da proizvode razglednice, kalendare i različite vrste čvrstog, robusnog papira koje umetnici mogu da koriste kao platno. Papir distribuiraju širom sveta.

#zoproject #sketchbook #hanoi #vietnam #painting #watercolor #handicraft #traditional #paper #artist

A photo posted by Zó Project (@zoprojecthanoi) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: