Veštačka inteligencija spasla život kao dr Haus

Veštačka inteligencija kompanije IBM po imenu Votson pružila je čvrst dokaz da živimo u potpuno novoj eri tako što je spasla život jednoj ženi u Japanu kojoj lekari nisu mogli da pomognu.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2016.

09:30

Veštačka inteligencija spasla život kao dr Haus
Foto: Getty Images

Žena je lečena od akutne mijeloidne leukemije, ali uopšte nije reagovala na uobičajene terapije, što je potpuno zbunilo lekarski tim.

Konvencionalne metode nisu davale nikakve rezultate, pa je odlučeno da se konsultuje Votson, koji je u stilu doktora Gregorija Hausa iz čuvene serije uspeo da utvrdi pravu dijagnozu - izuzetno retku vrstu leukemije. Kada je terapija promenjena, bilo je jasno da je Votson spasao edan život.

Ova veštačka inteligencija je uradila ono što jedan čovek ili tim ljudi teško da bi mogao - ukrstio je podatke genetskog testiranja pacijentkinje i svoje znanje iz više od 20 miliona onkoloških istraživanja i došao do ispravne dijagnoze.

Dijagnoza je doneta za deset minuta.

"Ovo je dokaz da AI ima potencijal da promeni svet. Ovo je prvi put da veštačka inteligencija spase život i jasno je da je njihova najbolja primena u medicini", rekao je Satoru Mijano, profesor Instituta za medicinske nauke Univerziteta u Tokiju.

Lekari u SAD već neko vreme koriste AI kao podršku za lečenje leukemije i nekih vrsta tumora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: