- Vesti -

Naučnici od titanijuma i zlata stvorili supertvrdi metal

Naučnici su u laboratorijskim uslovima stvorili supertvrdi metal, spoj titanijuma i zlata, preneo je u petak BBC.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ova legura najtvrđa je poznata metalna supstanca koja je kompatibilna s ljudskim tkivom, kažu američki fizičari.

Materijal je četiri puta tvrđi od čistog titanijuma i pogodan za izradu dugotrajnih medicinskih implanta, ističu naučnici.

Postojeći veštački kukovi i kolena zbog trošenja moraju da se menjaju nakon deset godina.

Profesorka Emilija Morosan sa univerziteta Rajs u Hjustonu navodi da je tim do otkrića došao radeći na magnetima od titanijuma i zlata.

Novi materijal naučnici su morali da pretvore u prah da bi proverili njegovu čistoću, ali je beta-Ti3Au, kako se stručno zove, bio toliko tvrd da nije bilo moguće zdrobiti ga.

Materijal je "pokazivao veću čvrstoću od svih poznatih legura titanijuma i zlata, ali i od svih drugih sintetisanih legura", rekla je Morosan.

Dodala je da čvrstoća u kombinaciji s biokompatibilnošću čini tu leguru "spojem nove generacije koji može značajno da produži trajanje dentalnih implantata i veštačkih zglobova".

Novi metal mogao bi da se primenjuje i u industriji bušenja nafte i gasa, proizvodnji sportskih rekvizita i brojnim drugim oblastima, dodala je.

Pojedinosti o novom metalu objavljene su u časopisu Science Advances.

Vesti

Sve više Srba se ženi Albankama (VIDEO)

Nekoliko momaka iz okoline Osečine, poslednjih par godina, pronašlo je svoju sreću oženivši se devojkama iz Albanije. Primer su Lindita i Dragan iz sela Gunajci kod Osečine koji već dve godine žive u srećnom braku.

Vesti nedelja 31.07. 19:15 Komentara: 243
strana 1 od 172 idi na stranu