- Vesti -

Nova teorija o atentatu na Kenedija

U forenzičkoj analizi ubistva, autor knjige „Dosijei Lija Harvija Osvalda: Zašto je CIA ubila Kenedija“, Flip de Mej otkriva novu teoriju atentata za koju kaže da prethodno nije bila uzeta u obzir.

Izvor: Dnevnik
Podeli
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

De Mej je uveren da Osvald nije bio na šestom spratu zgrade s koje je 22. decembra 1963. pucano na Kenedija. Do ovog zaključka je došao nakon analize tvrdnji tri ključna svedoka i rekao je da su lagali ili bili nepouzdani.

U iznenađujućem obratu De Mej također tvrdi da je Osvaldova puška bila korišćena u atentatu iako on nije pucao iz nje.

On tvrdi da je Osvald bio samo 'žrtveno jagnje', a atentat je izvršio neidentifikovani muškarac prema naredbi CIA koja je Kenedija smatrala izdajnikom SAD. Ove tvrdnje dodaju novi sloj intrige Kenedijevoj smrti.

Od ubistva u Dalasu objavljeno je na desetine teorija zavere oko atentanta na najpopularnijeg američkog predsednika, a dve komisije koje su istraživale slučaj su jedna drugoj protivurečile.

Prema službenoj verziji, Osvald se u vreme ubistva Kenedija u 12.30 sati nalazio u zgradi "Texas School Book Depository", na šestom spratu, u kojoj je u to vreme bio zaposlen. Da je to tačno, Osvald bi, piše de Mej trebalo da bude pored prozora gledajući kolonu u kojoj se vozio Kenedi neko vreme pre toga, kako bi sastavio pušku. No priče svedoka o tome gde se tačno u zgradi neposredno pre atentata nalazio Osvald, su protivrečne.

Osim toga, glavni svedok koji je rekao da je video Osvalda na prozoru, stajao je preko puta zgrade. Međutim, prema kasnije objavljenim fotografijama, na kojima se vidi gde stoji taj svedok, de Mej zaključuje kako je nemoguće da je s te udaljenosti prepoznao osobu koja se nalazila na prozoru s kog je izvršen atentat. Isprva ga je, naglašava de Mej, svedok opisao kao mnogo starijeg, a pre fizičkog prepoznavanja video je njegovu fotografiju, jer su je emitovale televizijske stanice.

Osvald nije bio dobar strelac niti je vežbao pucanje, odnosno nekoliko puta koliko je i bio u streljani, vlasnik streljane kaže da Osvald pucanje nije uzimao za ozbiljno. Na suđenju je pojasnio kako je pogađanje mete iz nepodešene puške moguće, a da je takođe moguće pogoditi metu ukoliko se mnogo ne vežba. Ali kombinacijom nepodešene puške i slabom ili nikakvom vežbom, jako su male šanse da se meta pogodi i to dva puta, s koliko je metaka bio pogođen Kenedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu