Iznenadićete se kada saznate zašto žirafe imaju dugačak vrat

Žirafa je najviši sisar na svetu, a tome može da zahvali najviše svom dugačkom vratu. Mužjaci su visoki i do 5,5 metara, a ženke nešto niže.

Život

Izvor: BBC

Četvrtak, 30.06.2016.

16:50

Iznenadićete se kada saznate zašto žirafe imaju dugačak vrat
Foto: Thinkstock

Naučnici su dugo pretpostavljali da se vrat žirafa “produžio” tokom evolucije, kako bi mogle da dohvataju visoke grane drveća i tako dolazile do najsočnijih listova. Međutim, ispostavlja se da za tu teoriju ima iznenađujuće malo dokaza.

Zoolozi Robert Simons i Lu Šipers su 1996. izneli su hipotezu da su žirafe razvile dugačke vratove zbog seksa, a ne zbog hrane.

“Tokom sušne sezone (kada je konkurencija na ispaši najveća) žirafe obično jedu nisko žbunje, a ne visoko drveće”, napisali su oni u radu objavljenom u “The American Naturalist”. Štaviše, žirafe se najčešće hrane pognutog vrata.

Osim toga, postavlja se pitanje zašto bi žirafe rasle tokom više od milion godina do visine koja je veća od svih njihovih konkurenata.

Zato su Simons i Šipers predložili alternativu: dugi vratovi su rezultat seksualne selekcije.

Prvi dokaz je to da među polovima postoje značajne razlike. Recimo, dimenzije vrata i glave mužjaka daleko nadmašuju dimenzije vrata i glave ženki. To je značajan pokazatelj seksualne selekcije.

Mužjaci se bore za naklonost ženki udarajući jedan drugog vratom, a onda i glavama.

“Vrh glave koristi se kao palica za udarac u vrat, grudi, rebra ili noge protivnika”, napisali su zoolozi.

U ekstremnim slučajevima, kakav je onaj zabeležen šezdesetih, jedan mužjak probio je protivnikov vrat ispod uveta, a od siline mu se pokidala kičma i nesrećni rival ostao je na mestu mrtav.

Najveće životinje obično dobijaju takve bitke, a osvajaju i najviše ženki, kaže zoolog Ana Inis Dag sa Univerziteta u Vaterlou u Kanadi, koja proučava žirafe još od pedesetih godina.

“Druge žirafe i ne dobijaju mnogo šanse za produžetak loze”.

Postoje dokazi i da se ženkama više dopadju visoki mužjaci, što opet upućuje da su im vratovi dugački zbog seksa, a ne zbog hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: