- Vesti -

Izmene kanadske nacionalne himne da bi postala rodno neutralna

Donji dom kanadskog parlamenta izglasao je danas većinom glasova promenu stihova kanadske himne kako bi postala rodno neutralna.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Većinom od 225 glasova za, prema 74 glasa protiv, prihvaćeno je da se stih "O, Kanado, ti si tako velika zemlja da te svi tvoji sinovi vole" promeni u "O, Kanado, ti si tako velika zemlja da te svi volimo", piše BBC.

"To nije velika promena, izmene nacionalne himne se skoro neće ni primetiti, ali mnogo znači za nas - Kanađanke", izjavila je Kristina Mur, demokratska članica kanadskog parlamenta.

Poslanik Greg Ferguson je naglasio da se ove godine obeležava "100. godišnjica ženskog prava glasa u Kanadi" i da bi "bilo lepo da tom prilikom prestanemo da isključujemo žene iz himne".

Promena himne još čeka odobrenje Senata, a izmena zakona je pokrenuta posle studije sprovedene u maju ove godine, a koja je pokazala da je 62 odsto Kanađana za promenu stihova nacionalne himne.

Vesti

Nova teorija o atentatu na Kenedija

U forenzičkoj analizi ubistva, autor knjige „Dosijei Lija Harvija Osvalda: Zašto je CIA ubila Kenedija“, Flip de Mej otkriva novu teoriju atentata za koju kaže da prethodno nije bila uzeta u obzir.

Vesti četvrtak 30.06. 21:35 Komentara: 84

Letnje "šeme" i prave ljubavi

Kakva će biti romansa zavisi od karaktera, stila života i situacije. U najtoplijem dobu smo opušteniji i samouvereniji, brže se upuštamo u veze. Avanture u vrelim noćima se ponekad krunišu brakom, a ukus strasti dugo ostaje

Vesti četvrtak 30.06. 20:26 Komentara: 20
strana 1 od 176 idi na stranu