- Vesti -

Jedina žena na svetu koja je rođena u 19. veku

Italijanka Ema Morano je jedina žena na svetu koja je rođena u 19. veku. Ona veruje da dugo živi jer svaki dan jede tri jajeta.

Izvor: express.hr
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Italijanka Ema Morano službeno je ostala jedina osoba na svetu koja je rođena u 19. veku u gradiću Čivijasko u Pijemontu, još za vladavine kralja Umberta I. Rođena je 29. novembra 1899, a danas ima 116 i po godina.

Pre nje je najstarija osoba na svetu bila Amerikanka Suzana Mušat Džons, koja je nedavno umrla u svom domu u Njujorku. Ona je bila poslednja Amerikanka rođena u 19. veku.

Najdugovečnija osoba ikad, a da je to potvrđeno službenim dokumentima, bila je Francuskinja Žana Kalment, rođena 1875, koja je umrla 1997, kada je imala 122 godine i 164 dana.

Ema Morano danas smatra da je njena dugovečnost rezultat toga što celoga života jede tri jajeta dnevno, od čega dva sirova, što joj je još kao devojčici propisao lekar kao terapiju zbog anemije.

U poslednjih 200 godina očekivani životni vek povećao se širom sveta, a posebno u razvijenim zemljama. Najduže se živi u Japanu.

Vesti

Nova teorija o atentatu na Kenedija

U forenzičkoj analizi ubistva, autor knjige „Dosijei Lija Harvija Osvalda: Zašto je CIA ubila Kenedija“, Flip de Mej otkriva novu teoriju atentata za koju kaže da prethodno nije bila uzeta u obzir.

Vesti četvrtak 30.06. 21:35 Komentara: 84

Letnje "šeme" i prave ljubavi

Kakva će biti romansa zavisi od karaktera, stila života i situacije. U najtoplijem dobu smo opušteniji i samouvereniji, brže se upuštamo u veze. Avanture u vrelim noćima se ponekad krunišu brakom, a ukus strasti dugo ostaje

Vesti četvrtak 30.06. 20:26 Komentara: 20
strana 1 od 176 idi na stranu