- Vesti -

Vreme će početi drugačije da se računa?

Dužina trajanja jedne sekunde skoro 50 godina je bila definisana na jedan način, međutim, to bi uskoro moglo da se promeni.

Izvor: Independent
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživači u Nemačkoj veruju da su otkrili način da naprave najtačniji sat ikada stvoren .

Oni tvrde da je taj sat toliko tačan da, ukoliko bi merio vreme od trenutka nastanka Velikog praska, do sada bi izgubio samo 100 sekundi.

Iako promenu u preciznosti ljudi ne bi primetili, ona bi mogla da bude važna za GPS navigaciju, dalekovode i kompjuterizovane finansijske mreže.

Način na koji se uglavnom meri vreme još je zasnovan na principu klatna.

Od 1967, Međunarodni sistem jedinica mere (SI) definiše sekundu kao 9.192.631,770 ciklusa radijacije koja odgovara razmeni između dva nivoa energije atoma cezijuma 133.

Međutim, cezijumovi atomi uspore ili ubrzaju kretanje za nanosekundu svakih 30 dana.

Istraživanje objavljeno u žurnalu “Optica” opisuje časovnik koji za merenje koristi atom stroncijuma koji “otkucava” mnogo brže nego cezijumov i to čini u optičkom delu spektra, a ne u mikrotalasnom delu.

U tom slučaju bi sekunda bila definisana kao 429 biliona (hiljadu milijardi) ciklusa radijacije koja odgovara razmeni između dva nivoa energije atoma stroncijuma.

Ovakav metod računanja trajanja sekunde bi smanjio mogućnost greške na manje od 0,2 nanosekunde za 25 dana, kažu naučnici.

“Naša studija je prekretnica u smislu praktične primene satova”, rekao je doktor Kristijan Grebing, koji je radio na ovom satu.

Vesti

Da li je ovo prvi lezbijski par u crtaću? (VIDEO)

Jedan od najpoznatijih Piksarovih crtaća "U potrazi za Nemom" u svom najnovijem nastavku "U potrazi za Dori" izgleda da pomera granice i bori se protiv predrasuda o seksualnoj orjentaciji, ako je suditi po sceni iz trejlera za ovaj animirani film.

Vesti utorak 31.05. 19:46 Komentara: 8

Dobar dan za B92!

Televizija B92 juče je od 21.00 do 01.00 sat bila najgledanija televizija u najkonkurentnijoj grupi gledalaca starosti od 18 do 49 godina s ostvarenih 14,2 odsto učešća u gledanosti.

Vesti utorak 31.05. 15:41 Komentara: 4
strana 1 od 177 idi na stranu