- Vesti -

Smrt Bate Živojinovića udarna vest u bivšoj Jugoslaviji

Vest o smrti velikog srpskog glumca bate Živojinovića danas je udarna vest na Balkanu.

Izvor: Tanjug / B92
Podeli
Foto: Zoran Žestić / Tanjug
Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Mediji u Hrvatskoj, Bosni i Sloveniji izvestili su o odlasku glumačke legende koja je juče preminula u 83. godini života.

“Posle duge borbe s bolešću i amputacije noge, jedan od najuspešnijih glumaca u istoriji bivše Jugoslavije, nije uspeo da izbori ovu bitku”, piše na sajtu hrvatskog Dnevnika.

Na portalu 24sata.hr priložena je biografija glumca, praćena tekstom o glumčevom (ne)prijateljstvu sa njegovim kolegom Borisom Dvornikom, sa kojim je 'pobio više Nemaca na filmu od svih partizana'.

Nedugo nakon što je Živojinović krajem 2006. preživeo srčani udar, on i Dvornik su se ipak pomirili putem video linka između Splita i Beograda, a najavljivan je i Dvornikov dolazak u Beograd koji se ipak nije dogodio zbog Dvornikove smrti 2008.”

Jutarnji list oprostio se od glumca uz reči “Odlazak glumačke legende: U beogradskoj bolnici umro veliki Bata Živojinović”.

“Ovaj veliki pozorišni, televizijski i filmski glumac na filmskom platnu debitovao je 1955. godine u filmu ‘Pesma sa Kumbare’. Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija”, piše jutarnji.hr.

"Živojinović je junak partizanskih filmova", istakao je portal net.hr i uz priloženu opširnu umetničku biografiju glumca podsetio čitaoce na to da je Živojinović dobitnik brojnih filmskih nagrada.

Vest o glumčevoj smrti takođe je preneo slovenački portal Delo, a hrvatski Index je u Živojinovićevoj biografiji istakao da se ‘smatra najvećim srpskim glumcem’ i priložio retrospektivu njegovih najboljih uloga.

Bosanski portal Klix oprostio se od glumca osvrtom na njegovu dugu i tešku bolest.

Najopširniji tekst o glumcu objavile su Nezavisne novine, u kojima je istaknuto da je ‘Živojinović, bez sumnje, odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije’.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu