Čemu služe linije na dlanovima?

Linije na dlanu ne služe samo za proricanje budućnosti. One su tu i zbog mnogo 'ozbiljnijeg' i naučno ustanovljenog razloga i njihova uloga zapravo je veoma važna.

Život

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

17:10

Čemu služe linije na dlanovima?
Foto: Thinkstock

Ruke i dlanovi deo su tela koji najviše koristimo, a kako bi se prilagodile svim radnjama za koje ih koristimo, držanje, rastezanje, dizanje, kucanje, pisanje i druge, moraju stalno da menjaju svoj oblik. Preciznije, koža koja ih prekriva mora da se prilagodi kompleksnim položajima.

Tu 'na scenu' stupaju linije na dlanu. Naime, te linije, zvane još i nabori i brazde, pomažu koži da se raširi i opet skupi u zavisnosti od toga šta sa rukama radimo i dele dlan na tzv. delove za savijanje. Linije na dlanu pomažu koži da se savije preko dlana kada promenimo njegov oblik, recimo kada ruku skupimo u šaku ili kada savijemo ruke. Drugim rečima, kada ne bismo imali te linije, koža bi nam visila sa dlanova.

Pogledajte pažljivo dlan svoje ruke i videćete da je svaka linija na mestu gde se dlan savija. Isto važii i za linije na laktovima, kolenima, zglobovima, itd. Linije koje nam drže kožu nastaju dok smo još u stomaku, oko 12. nedelja nakon začeća. Debljina i broj linija na dlanu zavisi od faktora kao što su rasa i genetika.

Većina ljudi ima tri glavne linije na dlanu, a neki imaju samo jednu što može upućivati na abnormalni razvoj bebe u utrobi, odnosno Daunov sindrom, fetalni alkoholni sindrom ili druge genetske poremećaje. Međutim, lekari u obzir uzimaju još neke faktore pre nego što uspostave dijagnozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: