- Vesti -

Evo kako su se razvijali indoevropski jezici i gde smo tu mi

Urednici Biznis Insajdera objavili su zanimljivu animaciju, kartu koja prikazuje kako su se razvijali i širili indoevropski jezici.

Izvor: Dnevnik
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Za kartu su zaslužni evolucijski biolozi sa univerziteta u Oklandu na čelu s Kventinom Atkinsonom, koji su zanimljivu studiju sproveli još u avgustu 2012. godine.

Prema njihovim zaključcima, praočevi indoevropskih jezika bili su anatolijski, iz kojih su potom s vremenom nastali baltoslavenski, odnosno indoiranski jezici.

Šta se događalo zatim otkriće vam animacija, ali pre nego što je pogledate, svakako vam moramo reći još i to da se sa njom ne slažu apsolutno svi stručnjaci.

Naime, nisu svi saglasni oko začetaka indoevropskih jezika, pa treba istaći da je "anatolijskoj hipotezi" suprotstavljena "kurganska", prema kojoj su se prvi njima služili ljudi iz Pontskih stepa.

Zato treba imati na umu da sledeće 'drvo indoevropskih jezika' možda ipak nije sasvim tačno, ali ako karta i ima određenih mana (neka o tome sude buduće spoznaje), svejedno je vredi videti jer u nastavku jasno otkriva kada je i kako došlo do 'jezičkog buma' u Evropi i Aziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu