Naučnici na piletu uzgojili nogu dinosaurusa (VIDEO)

Čileanski naučnici otkrili su način da povrate praistorijske fizičke karakteristike dinosaurusa kod današnjih vrsta.

Život

Izvor: B92

Subota, 12.03.2016.

17:15

Naučnici na piletu uzgojili nogu dinosaurusa (VIDEO)
Foto: Thinkstock / ilustracija

U eksperimentu ‘obrnute evolucije’, istraživači su izmenili gene modernih kokoški kako bi izazvali nastanak nogu kakve su imali dinosaurusi, piše "Dejli mejl".

Ovi preci ptica nekada su imali fibulu, dugu spoljašnju kost u potkolenici, koja se u obliku cevi koja se protezala sve do članka. Lisna kost, kako se još naziva, vremenom se toliko skratila da je postala kraća od tibije (potkolenične kosti), pa danas više nije povezana sa člankom. Naučnici su ustanovili da se u embrionalnoj fazi kod ptica razvija prvo fibula, kakva je postojala kod dinosaurusa. Ova kost se skraćuje u daljim fazama razvoja.

U eksperimentu koji je izveo Hoao Boteljo u laboratoriji “Aleksander Vargas” na Univerzitetu u Čileu, gen je izmenjen tako da je fibula ostala dugačka, i povezana sa člankom, kao što je bila kod dinosaurusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: