Naučnici pronašli bakteriju koja jede plastiku

Japanski naučnici izolovali su bakteriju koja razlaže plastiku i koristi je kao izvor energije, što se vidi kao mogući način za neškodljivo uništavanje otpada širom sveta, objavio je danas američki časopis "Science".

Život

Izvor: Beta

Petak, 11.03.2016.

11:59

Naučnici pronašli bakteriju koja jede plastiku
Foto: Thinkstock

Novootkrivena bakterija Ideonela Sakaiensis praktično "jede" plastiku, koristeći dva enzima kojima hidrolizuje PET, materijal koji se najčešće koristi za proizvodnju ambalaže za hranu i piće i iza tog procesa ostavlja dve, za prirodu neškodljive, supstance.

Ovo otkriće moglo bi biti veoma dobra vest za zaštitu životne sredine, objavljuje Si-En-En (CNN), navodeći podatak Svetskog ekonomskog foruma da trećina PET ambalaže u svetu "zaobilazi" sisteme za prikupljanje i završava u prirodi.

Analiza Svetskog ekonomskog foruma na koju se poziva CNN pokazuje i to da se samo 14 odsto plastične ambalaže prikupi radi reciklaže, kao i da će u svetskim morima, ako se ovaj trend nastavi, do 2050. godine biti više plastičnog otpada nego ribe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: