U Francuskoj otkrivena grobnica iz perioda islamske okupacije

Srednjevekovna istorija, uključujući invaziju islamske vojske u Španiji i Portugalu dobro je dokumentovana, mada se jako malo zna o periodu kad su prešli Pirineje i okupirali jugoistočnu Francusku, oko 719. godine.

Život

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 29.02.2016.

17:25

U Francuskoj otkrivena grobnica iz perioda islamske okupacije

Ipak, novija istraživanja uključuju pronalaske najstarijih muslimanskih grobnica u Francuskoj, u gradu Nim na jugu zemlje, te bi mogla baciti novo svetlo na ovaj istorijski period.

U francuskom gradu Nim pronađene su tri grobnice u kojima se nalaze skeleti položeni na način da su njihove glave okrenute prema Meki, a smatra se da potiču iz perioda osmog veka.

Naučnici su već napravili genetičke analize posmrtnih ostataka, te su došli do zaključka kako su u pitanju tri muškarca, najverovatnije berberi iz Severne Afrike. Jedan od muškaraca bio je nesumnjivo afričkog porekla, dok su druga dvojica mogli poticati iz Afrike ali i Evrope.

Ovo pokazuje kako su se berberi integrisali u umajadsku vojsku koja se širila severnom Afrikom za vreme 7. i 8. veka, pre nego su došli do Iberijskog poluostrva od kojeg su se dalje širili Španijom i Portugalom, da bi naknadno prodrli u jugoistočnu Francusku.
"Ovo arheološko otkriće, zajedno sa antropološkim i genetskim analizama dokazuje postojanje grobnica povezanih sa muslimanskom okupacijom tokom osmog veka na jugu Francuske", kaže dr Iv Glajz, jedan od autora studije objavljene u publikaciji PLOS ONE.

Za muškarce se smatra da su u trenutku smrti bili u svojim dvadesetim, tridesetim i pedesetim godinama, a bili su sahranjeni među drugim grobnicama, među kojima su bile i hrišćanske, zbog čega su istraživači pretpostavili kako su ove osobe živele u zajednici u kojima ljudi nisu bili podeljeni.

Istraživači se nadaju kako će im ova otkrića pomoći da bolje shvate način života za vreme islamske okupacije ovog područja, budući da iz ovog perioda imaju jako malo podataka i sačuvanih dokaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: