Istoričari: “Hitler nije imao mikropenis”

Nemački diktator je najverovatnije imao hipospadiju, urođenu manu koju karakteriše kongenitalna malformacija penisa, odnos izvod mokraćne cevi na neuobičajenom mestu, piše “Independent”.

Život

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2016.

12:25

Istoričari: “Hitler nije imao mikropenis”
Foto: Bundesarchiv / CC-BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

U svojoj knjizi “Hitler’s Last Day: Minute by Minute”, objavljenoj pre godinu dana, istoričari Džonatan Mejo i Ema Krejgi navode da je Hitler bolovao od stanja koje može prouzrokovati nekoliko komplikacija u vezi sa penisom, uključujući i mikropenis.

U ponedeljak je ova izjava privukla pažnju javnosti i osvanula u brojnim medijima širom sveta. Ipak, u imejl intervjuu za "Independent", gospođa Krejgi je upozorila novinare da izjava da je Hitler zbog hipospadije imao mikropenis predstavlja prerano donošenje zaključaka jer ona do sada nije pronašla nijedan dokaz koji bi ukazivao na to da je nemački diktator imao bilo šta više od klasične hipospadije.

Ovo stanje – koje u proseku pogađa jednog u 300 muškaraca – predstavlja urođenu manu u okviru koje se uretra formira u dnu kanala penisa umesto pri njegovom vrhu.

To znači da je penis integrisaniji u telo, i da u određenom položaju može delovati kao da je manji nego što jeste.

Krejgi i Mejo su u knjizi napisali: “Hitler je imao dve genitalne abnormalnosti: nespušteni testis i retko stanje nazvano penilna hipospadija, prilikom kojeg se mokraćni kanal (uretra) otvara na nekoj od donjih tačaka penisa, umesto na vrhu”.

Veruje se da je doktor Teodor Morel, koji je bio upućen u njegovo stanje, davao Hitleru hormone, amfetamine i kokain kako bi povećao njegov libido.

Nemački istoričar Volker Ulrih prethodno je izneo tvrdnju da je otkrio zatvorske beleške u kojima se navodi da je Hitler imao nespušteni desni testis, potvrdivši na taj način brojne glasine koje u svetu kruže još od Drugog svetskog rata.

U beleškama čiji je autor doktor Jozef Štajner navodi se da je Hitler imao kriptorhizam, ali da je inače bio “zdrav” i “jak”.

Kriptorhizam predstavlja izostanak spuštanja testisa u skrotum tokom puberteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: