Vesti -

Svetlana Mitrović: Jedna od prvih žena pilota SFRJ

Danas više nije ništa neobično da za komandama putničkog ili borbenog aviona vidite ženu. Pre 32 godine, četiri žene iz Leskovca, Novog Sada, Kumanova i Ptuja, bile su prva generacija koja je završila obuku u ratnom vazduhoplovstvu.

Izvor: B92
Podeli

Jedna od njih Svetlana Mitrović iz Leskovca čitav radni vek provela je u avionima i jedrilicama.

Posle tri i po decenije Svetlana Mitrović je ostala bez države u kojoj je počela sa letenjem i aerodroma na kome je prvi put sela u avion. Iako su prošle 32 godine, Svetlana pamti trenutak kada je sa još tri koleginice iz tadašnje Jugoslavije stala na pistu vojnog aerodroma u Zadru.

Milena Cestnik iz Ptuja, Tatjana Dodevska iz Kumanova , Mirjana Ivanović iz Novog Sada i Svetlana bile su nakon detaljnih provera odabrane da budu prve žene piloti ratnog vazduhoplovstva. Tada nisu ni znale koliko je za vojni i državni vrh bilo značajno da uspešno završe obuku.

Svetlana je i pre Zadra imala letačko iskustvo , jer je već letela sa ocem Sinišom i bratom Sašom koji je bio i državni prvak u preciznom letenju.

Nakon tragedije kada je njen brat poginuo 1990. godine, tokom priprema za Svetsko prvenstvo, prvi put je pomislila da odustane od letenja.

Ipak je nastavila sa letenjem i kao nastavnik obučila više desetina pilota koji sada lete u raznim avio kompanijama.

Svetlana je sada penzioner. Njena dva sina još uvek nisu zainteresovana za letenje, a na zatvorenom leskovačkom aerodromu dođe samo da prošeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu