Prognozirali mu samo 90 dana, a već slavi 12. rođendan

Rover Oportjuniti sleteo je na Mars 2004. godine i NASA je predviđala da će ostati u funkciji do 90 dana nakon sletanja. Juče je proslavio 12 godina na Marsu.

Život

Izvor: B92

Subota, 30.01.2016.

08:15

Prognozirali mu samo 90 dana, a već slavi 12. rođendan

Foto: flickr.com/Idaho National Labaratory

Vozilu Oportjuniti prognozirali su tek nekoliko meseci života, ali ono se i dalje kreće površinom Marsa i stvara istoriju i 12 godina nakon spuštanja na Crvenu planetu 2004. godine.

NASA mu je predviđala rok trajanja od 90 dana, očekujući da mu prašina Marsa blokira napajanje solarnih panela, ali ovaj rover se pokazao vrlo izdržljivim i još obavlja naučne misije.

Oportjuniti svakako 'oseća' zub vremena i ima niz poteškoća sa sistemima, ali uprkos svemu nastavlja misiju.

Trenutno proučava oblast bogatu mineralima koji su nastali verovatno u vreme kada je na tom području bilo vode. Da bi stigao do njega, rover je trebalo da 'otrči' ceo maraton - od mesta sletanja do sadašnje lokacije ima tačno 42 kilometra, pa je novo područje nazvano Maratonska dolina.

“Oportjuniti pokazuje zdrave nivoe napajanja, pa očekujemo da uspešno završi misiju u Maratonskoj dolini, a potom i nastavi s novim misijama. Preko zime je bio vrlo aktivan jer su mu paneli bili mnogo čistiji nego proteklih zima”, izjavio je ponosni vođa misije Džon Kalas.

Očekuje se da Oportjuniti nastavi s radom sve do kraja 2016. godine, do kada je obezbeđen budžet za njegove misije. Ali, moguće je da se produži i nakon tog roka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: