- Vesti -

Na Severnom polu izuzetno toplo

Na Severnom polu je krajem decembra 2015. bilo izuzetno toplo, sa temperaturama koje su dostizale između nula i dva stepena Celzijusa, što je bar 20 podeljaka više od uobičajenih zimskih temperatura, saopštile su kanadske meteorološke službe.

Izvor: Beta
Podeli

Takvo vreme je posledica "snažne i agresivne" depresije na severu Atlantika, navode u tim službama. Depresija je prvo na istoku Kanade donela izuzetno topao Božić: u Montrealu je 24. decembra izmereno 15,9 stepeni Celzijusa, dok je uobičajeno da temperatura u to doba godine bude oko minus 10 stepeni.

Polje niskog pritiska se zatim pomerilo ka severu Atlantika i sada se nalazi nad Islandom, gde je vazdušni pritisak pao na 982 hektopaskala, duvaju vetrovi jačine 140 kilometara na čas, a talasi dostižu 15 metara visine.

"To je vrlo agresivna i snažna depresija i zato ne čudi što su temperature na severu tako visoke, a jaki vetrovi duvaju u Engleskoj", rekla je za AFP Natali Hejsel, meteorološkinja u kanadskom Ministarstvu životne sredine. "Zbog ove velike depresije topao vazduh je stigao do Severnog pola, gde su temeprature bar 20 stepeni Celzijusa više od normalnih i kreću se oko tačke mržnjenja (vode) sa temperaturama od nula, jedan i dva stepena", dodala je Natali Hejsel, koja je stručnjak za ekstremne klimatske periode.

Američki stručnjaci iz Opservatorije za životnu sredinu na Severnom polu (NPEO) potvrdili su da je živa u termometru naglo skočila u protekla dva dana.

Temperatura je sa minus 37 stepeni u ponedeljak porasla na minus osam koliko je zabeleženo u sredu na mernoj stanici na oko 300 kilometara od Severnog pola, rekao je za AFP DŽejms Morison, istraživač u NPEO. Arktik je deo sveta koji je najviše pogođen globalnim zagrevanjem, sa temperaturama koje su, prema podacima međunarodnih instituta, najmanje tri stepena više u odnosu na period pre industrijalizacije.

Vesti

strana 1 od 189 idi na stranu