- Vesti -

Čaša vode sadrži 10 miliona bakterija, ali su sve "dobre"

Naučnici su otkrili da je voda koju koristimo za piće u velikoj količini bogata "dobrim bakterijama".

Izvor: hr.n1
Podeli

Čaša čiste, pitke vode sadrži 10 miliona "dobrih bakterija" koje pomažu u čišćenju vode i održavanju njenog kvaliteta, pokazala je nova studija.

Naučnici tvrde da to jednostavno mora biti tako - čista voda iz česme sadrži bezopasne bakterije.

Te bakterije i ostali mikrobi rastu tamo gde se zadržava pitka voda i u unutrašnjosti naših vodovodnih instalacija. Ovo istraživanje pokazalo je da je raznolikost vrsta bakterija u našim instalacijama ogromna i da bakterije možda imaju veću ulogu nego se do sada smatralo.

Između ostalog, istraživači smatraju da se veliki deo procesa pročišćavanja vode događa unutar naših instalacija, a ne samo u postrojenjima namenjenima za to. "Otkrio nam se jedan potpuno nepoznat ekosistem. Pre ste jedva mogli da vidite bilo koju bakteriju, a sada odjednom vidimo 80 hiljada bakterija po milimetru pitke vode", rekla je Ketrin Pol sa Univerziteta Lund u Švedskoj.

U našim vodovodnim cevima živi barem nekoliko hiljada različitih vrsta. Naučnici tvrde da postoji povezanost između kompozicije bakterija i kvaliteta vode. "Smatramo da postoje "dobre" bakterije koje pomažu u pročišćavanju vode, baš kao što se događa i u našim telima", rekla je Pol.

strana 1 od 189 idi na stranu