- Vesti -

Zašto beli tigrovi ne bi trebalo da postoje?

Keni je spasen 2000. kada je imao samo dve godine. Živeo je u prljavštini kod privatnog uzgajivača u Arkanzasu. Pošto je bilo očigledno da ga zbog njegovih deformiteta niko neće hteti, uzgajač je pozvao Turpentin Krik prihvatilište za divlje životinje da ga odvedu.

thedodo.com
Podeli

Keni nije običan tigar. Njegov izgled rezultat je generacija ukrštanja u pokušajima da se napravi beli tigar.

Kratke njuške, širokog lica i problema s vilicom, većina ljudi ne bi ga ni prepoznala kao tigra. Njegov “kolega” Vili, narandžasti tigar koji je spasen u isto vreme, potpuno je razrook.

“Postoji toliko zabluda o belim tigrovima”, kaže Suzan Bas, predstavnica Prihvatilišta za divlje mačke u Floridi. “Beli tigrovi nisu vrsta. Oni nisu ugroženi. Njih nema u divljini”.

Prema njenoj izjavi, belih tigrova nije bilo u divljini još od pedesetih godina, kada je jedno svetlo mladunče rođeno u porodici sasvim običnih tigrova. Osoba koja ga je pronašla, bila je toliko zadivljena njegovom bojom, da ga je ukrala od majke i odvela u zatočeništvo. Svi beli tigrovi danas predstavljaju potomke bezbrojnih generacija i ukrštanja kojim se radilo na tome da se dobije dvostruki recesivni gen koji tigrovom krznu može dati belu boju.

Zato uzgajivači iznova i iznova razmnožavaju tigrove, kako bi došli do belog potomka, a rezultat su životinje poput Kenija, čiji su roditelji verovatno bili brat i sestra.

Bas kaže da gotovo svi beli tigrovi imaju strabizam, čak i kad to nije primetno na prvi pogled i da pate od niza zdravstvenih problema. Osim toga, žive vrlo kratko.

Keni je uginuo 2008. u 10. godini života, nakon jednogodišnje borbe sa melanomom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 189 idi na stranu