Zašto beli tigrovi ne bi trebalo da postoje?

Keni je spasen 2000. kada je imao samo dve godine. Živeo je u prljavštini kod privatnog uzgajivača u Arkanzasu. Pošto je bilo očigledno da ga zbog njegovih deformiteta niko neće hteti, uzgajač je pozvao Turpentin Krik prihvatilište za divlje životinje da ga odvedu.

Život

Izvor: thedodo.com

Ponedeljak, 07.12.2015.

14:45

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Keni nije običan tigar. Njegov izgled rezultat je generacija ukrštanja u pokušajima da se napravi beli tigar.

Kratke njuške, širokog lica i problema s vilicom, većina ljudi ne bi ga ni prepoznala kao tigra. Njegov “kolega” Vili, narandžasti tigar koji je spasen u isto vreme, potpuno je razrook.

“Postoji toliko zabluda o belim tigrovima”, kaže Suzan Bas, predstavnica Prihvatilišta za divlje mačke u Floridi. “Beli tigrovi nisu vrsta. Oni nisu ugroženi. Njih nema u divljini”.

Prema njenoj izjavi, belih tigrova nije bilo u divljini još od pedesetih godina, kada je jedno svetlo mladunče rođeno u porodici sasvim običnih tigrova. Osoba koja ga je pronašla, bila je toliko zadivljena njegovom bojom, da ga je ukrala od majke i odvela u zatočeništvo. Svi beli tigrovi danas predstavljaju potomke bezbrojnih generacija i ukrštanja kojim se radilo na tome da se dobije dvostruki recesivni gen koji tigrovom krznu može dati belu boju.

Zato uzgajivači iznova i iznova razmnožavaju tigrove, kako bi došli do belog potomka, a rezultat su životinje poput Kenija, čiji su roditelji verovatno bili brat i sestra.

Bas kaže da gotovo svi beli tigrovi imaju strabizam, čak i kad to nije primetno na prvi pogled i da pate od niza zdravstvenih problema. Osim toga, žive vrlo kratko.

Keni je uginuo 2008. u 10. godini života, nakon jednogodišnje borbe sa melanomom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: