Hobiti su nekada davno zaista postojali

Japanski naučnici iz Nacionalnog muzeja prirode i nauke utvrdili su da su Homo floresiensis ili "hobiti" bila posebna vrsta, a ne deformisana ljudska bića, kako se ranije mislilo.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.11.2015.

08:08

Default images
Foto: Thinkstock

Rezultati analiza zuba skeletnih ostataka starih 18.000 godina u suprotnosti su sa teorijom da su "hobiti", koji su bili visoki 0,9 metara, bili deformisana moderna ljudska bića.

Zubi Homo floresiensisa pokazuju mešavinu primitivnijih odlika viđenih kod ranih hominida, ali i naprednije karakteristike viđene kasnije kod hominima.

Naučnici veruju da su "hobiti", koji su dobili nadimak po likovima iz "Gospodara prstenova", bili niski rastom jer su se verovatno zbog neke vremenske nepogode ili katastrofe "zaglavili" na ostrvu Flores u Indoneziji.

Njihov stručni naziv je Homo floresiensis, a smatra se da vode poreklo od praistorijskih vrsta čoveka, kao što je Homo erectus.

Oni tvrde da se tu radi o "ostrvskom efektu", koji se događa kada populacija evoluira u ograničenom okruženju.

Naučnici su ovo zaključili na osnovu analiza zuba "hobita", što ih je navelo da zaključe da se radi o jedinstvenoj vrsti. Oni pretpostavljaju da su se oni kroz duži vremenski period smanjili sa visine od 1,65 metara na 1,1 metar.

Naučnici kažu da su "hobiti" došli do Floresa pre oko milion godina, kada je taj put mogao da se pređe kopnom. Međutim, kasnije tokom vekova, nivo vode je porastao i odsekao ostrvo.

Vođa istraživačkog projekta Jusuke Kaifu iz Nacionalnog muzeja prirode i nauke rekao je da su se moderni ljudi mešali sa azijskim homo erectusom, ali u manjem obimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: