- Vesti -

Novo otkriće o našem misterioznom dalekom rođaku

Naš misteriozni “rođak” denisovan koji je lutao ravnicama Sibira i istočne Azije postojao je desetinama hiljada godina rame uz rame sa modernim ljudima i neandertalcima i to na mnogo širem području nego što se ranije verovalo.

Daily Mail
Podeli

Foto: Thilo Parg / Wikimedia Commons, Licence: CC-BY-SA-3.0

Sve što je do sada pronađeno od ove vrste jesu deo kosti iz prsta i dva zuba u jednoj pećini u Sibiru. Sada su evoluciona genetičarka Suzana Sojer izinstituta za evolucionu antropologiju "Maks Plank" u Lajpcigu i njene kolege uspeli da izvuku nuklearnu i mitohondrijsku DNK iz pronađenih zuba našeg pretka.

Zubi su veći od neandertalskih, kao i zod uba modernih ljudi koji su živeli u istom periodu. Razlike u DNK u ova dva zuba pokazali su da su osobe kojima su ti zubi pripadali živele u razmaku od čak 60.000 godina – jedan pre 50.000 - 70.000 godina, a drugi pre 130.000. Kost prsta pripadala je još mlađem denisovanu.

Svante Pabo iz Instituta “Maks Plank” i njegove kolege otkrili su da DNK u starijem zubu upućuje na ukrštanja vrsta. On smatra da su se oni sparivali sa drugim homininima u Aziji, poput Hhmo erektusa, ali i s nekom vrstom čiji ostaci još nisu pronađeni.

Kada je reč o delu prsta, naučnici su ranije saznali da je pripadao mlađoj devojci koja je bila slična neandertalcima, ali je pripadala drugoj vrsti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 191 idi na stranu