Otac njegovog deteta je blizanac apsorbovan u materici

Jedan Amerikanac je nakon testa očinstva saznao da je biološki “otac” njegovog deteta zapravo njegov brat blizanac, koji nikad nije ni rođen.

Život

Izvor: Independent

Ponedeljak, 26.10.2015.

12:46

Default images
Foto: Thinkstock

Od ovakvog uvoda u priču verovatno vam se zavrtelo u glavi. Međutim, objašnjenje postoji.

Reč je o retkom slučaju takozvanog “ljudskog himerizma”, kada nakon začeća blizanaca, jedan od njih ne preživi rane faze razvoja, a apsorbuje ga telo drugog. Tako telo pomenutog čoveka ima "dodatne" gene.

On je uradio test očinstva kada se ispostavilo da se krvna grupa njegovog sina ne poklapa s roditeljskom. Njegova supruga i on dobili su dete uz pomoć veštačke oplodnje, pa su se plašili da je možda došlo do upotrebe pogrešnog uzorka sperme.

Međutim, ispostavilo se da je DNK u spermi ovog čoveka drugačija od DNK iz njegove pljuvačke. Stručnjaci su zaključili da je njegovo dete zapravo potomak sopstvenog nerođenog strica.

I ranije su naučnici nailazili na slučajeve himera. Karen Kigan iz Bostona saznala je da njene krvne ćelije imaju jedan set gena, a jajnici sasvim drugi. Pošto su njene jajne ćelije imale drugačiju genetiku od ostatka njenog tela, Karenini sinovi imali su drugačije gene. Njihova biološka majka zapravo je bila Karenina sestra bliznakinja koju ona nikad nije upoznala.

Potraga za himerama je vrlo kompleksna, pošto spornih gena u relevantnim količinama obično ima u samo nekim organima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: