- Vesti -

Ogromna rupa: Iako je ne vidimo, ona se ipak tamo nalazi

Na gornjem sloju Sunca, kao i na magnetnom polju koje ga okružuje, stvorila se neverovatno velika rupa koja bi, smatraju stručnjaci, mogla progutati istovremeno planetu veliku poput 50 Zemlji.

Izvor: Dnevnik
Podeli

Zbog masovnog izbacivanja solarnog vetra koji nastaje zbog ove divovske rupe koja se sudara sa Zemljinim magnetnim poljem, upravo u ovim trenucima sjajne aurore svetlucaju na polovima Zemlje. piše BabwNews.

NASA-ino odeljenje za solarno posmatranje, Solar Dynamics Observatory, uz pomoć aparature za beleženje širenja ultraljubičastih talasa, snimio je nekoliko spektakularnih fotografija gigantske rupe u Suncu koja ljudskom oku nije vidljiva.

Iako je ne vidimo, ona se ipak tamo nalazi. Reč je o velikoj rupi u Sunčevom magnetnom polju koja omogućava česticama da izmaknu snažnim eksplozijama. Te čestice koje putuju prema Zemlji, u trenutku dodira s atmosferom prouzrokuju snažne geomagnetne oluje koje pak mogu naštetiti radijskim frekvencijama i satelitima, a istovremeno stvaraju predivne aurore koje obasjavaju nebo nad polovima.

Koronalne rupe nisu retka pojava, a obično se nalaze na polovima Sunca ili na njegovim nižim geografskim širinama. Najčešće nastaju u vreme kada je Sunce manje aktivno, a pojavljuju se na spoljnom sloju Sunca, koji se zove korona.

Aurore su obično vidljive na najudaljenijim tačkama severnog i južnog pola Zemlje, a u poslednje vreme su toliko sjajne, da su stručnjaci Nacionalnog centra za okeanografiju i atmosferu predvideli njihovu vidljivost mnogo dalje od samog pola.

Za sada se to još nije dogodilo, ali nešto slično se već dešavalo u prošlosti. Koronarne rupe nisu statične, one se kreću prema zapadnom delu površine Sunca. S obzirom na to da njihovu aktivnost niko ne može da predvidi, još će neko vreme slati solarne vetrove na Zemlju i pri tom stvarati geomagnetne oluje, a na nebu iznad polova stvarati pravi lajt šou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 197 idi na stranu