Nobelova nagrada za fiziku za Japanca i Kanađanina

Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je danas Japancu Takakaki Kadžiti i Kanađaninu Arturu B. Makdonaldu za njihov rad na elementarnim česticama neutrinima, saopštio je žiri za dodelu nagrade.

Život

Izvor: Beta

Utorak, 06.10.2015.

12:45

Default images
Beta / Fredrik Sandberg/TT via AP

Oni su nagrađeni za otkriće oscilacije neutrina koje pokazuje da neutrini imaju masu, što omogućava razumevanje unutrašnjeg funkcionisanja materije, kao i boljeg razumevanja svemira, naveo je žiri u obrazloženju.

Neutrini su neobične subatomske čestice koje gotovo da nemaju masu i koje retko ulaze u interakciju sa bilo kakvim drugim česticama, zbog čega su vrlo teške za proučavanje.

Kadžita i Mekdonald su izvršili važna merenja njihovih svojstava, koristeći ogromne instrumente u Japanu i Kanadi.

Ukupan broj laureata Nobelove nagrade za fiziku koja je ustanovljena 1901. je 201, od kojih su samo dve žene.

Dobitnik Nobelove nagrade za hemiju biće objavljen sutra u Kraljevskoj akademiji nauka u Švedskoj.

Sezona objavljivanja ovogodišnjih Nobelovih nagrada počela je juče u Stokholmu nagradom za medicinu. Sutra se dodeljuje nagrada za hemiju, a u četvrtak, 8. oktobra nagrada za književnost. Nobelova nagrada za mir biće objavljena u Oslu u petak 9. oktobra, a za ekonomiju u ponedeljak 12. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: