Svetski lideri na sastanku UN jeli hranu "iz đubreta"

Kada 30 svetskih lidera sedne da ruča na sastanku Ujedinjenih nacija, verovatno svi očekuju da budu posluženi skupocenim specijalitetima. Međutim, ovog puta dobili su obrok iz “đubreta”.

Život

Izvor: RT.com

Utorak, 29.09.2015.

13:12

Default images
Beta / AP Photo/Andrew Harnik

Sastanak UN u nedelju obeležio je ručak koji su pripremili svetski poznati kuvari, kako bi istakli problem bacanja hrane.

“To je tipični američki obrok, ali potpuno drugačije spremljen”, rekao je čuveni njujorški kuvar Den Barber, koji je pomogao u osmišljavanju menija.

“Umesto junetine, ješćemo kukuruz kojim se hrane krave. Izazov je da se napravi nešto zaista ukusno od nečega što bismo inače bacili”, kaže Barber.

On je sa bivšim kuvarom Bele kuće Semom Kasom osmislio ovaj vegetarijanski obrok. Kas je inače osmislio i kampanju “Lets’s Move” koju je predvodila Prva dama Amerike Mišel Obama. “Naš ručak napravljen je od hrane koja bi završila na đubrištu, emitovala metan i tako zagađivala atmosferu”, rekao je generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Prema procenama UN, više od četvrtine useva širom sveta služi za uzgoj hrane koja se na kraju baci ili propadne.

Svetski lideri su za predjelo dobili “salatu deponija” od odbačenih jabuka i krušaka, sa prelivom od tečnosti iz limenke leblebija. Hleb je umešen od žitarica koje obično bacaju pivare i destilerije. Vegetarijanska pljeskavica, poslužena kao glavno jelo, napravljena je od povrća koje se nikad ne bi moglo naći na policama supermarketa. Prilog “prženi kravlji kukuruz” napravljen je od kukuruza koji obično jede stoka, a koji je različit od šećerca koji je uglavnom rezervisan za ljude. Burger je preliven “kečapom od gnjile cvekle”.

Zvaničnici su za dezsrt dobili krem od ljuske kakaoa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: