- Vesti -

NASA: Na Marsu pronađena tečna voda

Nakon dugogodišnjih nagađanja i glasina, NASA je danas zvanično objavila da je na Crvenoj planeti otkrivena voda u tečnom stanju.

Podeli

Kao što su mnogi i pretpostaljali kada su čuli vest da NASA danas organizuje konferenciju za medije na kojoj će saopštiti važno otkriće u vezi sa Marsom, na Crvenoj planeti je otkrivena voda u tečnom stanju.

Naučnici su otkrili da na Marsu postoje kanjoni i zidovi kratera po kojima tokom letnjih meseci teče slana voda. To znači da su šanse da pronađemo neki oblik života na ovoj planeti mnogo veće nego pre.

Oni su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom koji možete videti ispod.

Na njemu je uočljivo kako je gornji deo planine tamniji od donjeg, a naučnici su ustanovili da je to zato što se voda tokom letnjih meseci sliva niz planinu, dok su tokom jeseni i zime strane planine suve. Razlika u tamnoj i svetloj boji na dnu planine u stvari označava mesto do kog je voda tekla.

Tamne, uske brazde se pojavljuju i povećavaju tokom najtoplijih meseci, a nestaju tokom ostatka godine. So smanjuje tačku zamrzavanja vode, što objašnjava kako je moguće da i pored niske temperature na Marsu ima vode.

Na drugom NASA-inom snimku možemo videti kako se slana voda sliva sa litica planine na Marsu.

Neki stručnjaci već godinama iznose teorije prema kojima su tamne crte koje se javljaju na padinama Marsovih brežuljaka i planina tokom toplijih godišnjih doba (a nestaju tokom hladnijih) potvrda da tu ima vode.

Voda koju je Nasina letelica MRO otkrila na Marsu mogla bi da nastaje otapanjem podzemnih santi leda koje nastaju u procesu u kom soli izvlače vlagu iz Marsove atmosfere ili iz podzemnih "rezervoara" vode.

NASA je početkom godine objavila da je Mars u davnoj prošlosti verovatno imao veliko more slično Atlantskom okeanu, ali je vremenom 87 odsto te vode isparilo u svemir.

Ako znamo da je život na Zemlji nastao u vodi, odnosno da je voda savršeno mesto za nastanak života, sve ovo povećava šanse da će naučnici na Crvenoj planeti možda konačno otkriti da je život tamo postojao ili da još postoji.

U svakom slučaju, ovo je veliki dan za istoriju nauke.

Vesti

Kako ljudi nestaju bez traga?

Jedna Nemica je nestala pre 31 godine. Svi su mislili da je mrtva. Osim nje. Nedavno je otkriveno da je živa i zdrava. "Stručnjak za nestajanje" objašnjava kako je moguće da osoba toliko dugo bude "ispod radara".

Vesti sreda 30.09. 19:57 Komentara: 28

Kada droga pada s neba

Deset kilograma marihuane palo je iz aviona na krov jedne porodične kuće u Arizoni. Policija pretpostavlja da su meksički narko-dileri pogrešno procenili mesto pada paketa sa drogom.

Vesti sreda 30.09. 18:10 Komentara: 17

Ridli Skot: Znao sam da na Marsu postoji voda

Slavnom reditelju Ridliju Skotu, čiji će film "Marsovac: Spasilačka misija 3D" od sutra biti na redovnom repertoaru u bioskopima u Srbiji, NASA je pokazala fotografije vode na Marsu još pre dva meseca, ali je tada bilo prekasno da uključi nove informacije u svoj film.

Vesti sreda 30.09. 17:01 Komentara: 20
strana 1 od 197 idi na stranu