Ptice migriraju u Veliku Britaniju zbog bolje hrane

Običajem da ostavljaju hranu za životinje u svojim dvorištima, Britanci su doprineli promeni migracionih putanja ptica.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.09.2015.

21:20

Default images
Foto: Thinkstock

Tako jedna vrsta ptica selica umesto u sunčanoj Španiji sada sve češće zimu provodi u Velikoj Britaniji.

Stručnjaci Britanskog fonda ornitologije (BTO) su danas objavili da crnoglava grmuša (sylvia atricapilla), koja se pari u južnoj Nemačkoj i Austriji, sve više migrira ka Velikoj Britaniji, zanemarujući svoja tradicionalna zimska staništa na jugu Španije.

Istraživanje, obavljeno u periodu od 12 godina, sprovelo je više od 14.000 volontera koji su redovno ostavljali hranu i prikupljali informacije o pticama koje su posećivale njihova dvorišta.

"Prvi put smo pokazali da hranjenje ptica utiče na njihovo raspoređivanje na teritoriji zemlje", izjavila je za BBC vodja studije dr Kejt Plamer.

U saopštenju BTO se ističe da "postoje jaki dokazi da su višak hrane i klimatski uslovi uticali na povećanje broja crnoglavih grmuša".

Naime, zime su u Velikoj Britaniji poslednjih nekoliko dekada postale blaže, što je uticalo na promenu migracionih putanja ovih ptica selica.

Crnoglave grmuše su se retko mogle videti u Velikoj Britaniji pre 1950-ih godina. Njihov broj je, međutim, od tada naglo porastao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: