- Vesti -

Saturnov satelit Encelad je u potpunosti prekriven vodom

Ispod ledene površine Saturnovog meseca Encelada nalaze se ogromne količine vode – sada nazvan “globalni okean” – i on je razlog što se iznad njegove površine detektuje vodena para i ledene čestice, koje je snimila i NASA Cassini letelica.

gadgets.ndtv.com
Podeli

Istraživači su otkrili da površina ovog satelita izgleda gotovo kao da “talasa” dok se on okreće oko Saturna, a takva geološka aktivnost može da se objasni samo time da ledena kora ne prodire do unutrašnjosti Encelada, nego se ispod nalazi “okean”.

Ranije analize pokazale su prisustvo vodene površine ispod ledene površine u južnoj polarnoj regiji. Međutim, podaci o gravitaciji prikupljeni tokom nekoliko bliskih prolazaka preko istog područja ukazali su da se voda prostire verovatno kompletnom površinom Encelada.

“Ovo je bio veliki problem koji je zahtevao godine posmatranja i proračuna i angažovanje stručnjaka iz raznih disciplina, ali mislim da smo konačno shvatili o čemu se radi”, rekao je Peter Tomas, sa Kornel univerziteta u Njujorku koji je član Cassini programa.

Inače, ova letelica će biti najbliže površini satelita 28. oktobra – na visini od svega 49 kilometara.

Novi rad objavljen je u onlajn verziji stručnog časopisa “Icarus”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 197 idi na stranu