Prvi put u istoriji formirala se tri jaka uragana istovremeno

Proteklog vikenda nad Tihim okeanom je oboren važan meteorološki rekord – prvi put u istoriji praćenja zabeležena je istovremena pojava čak tri uragana kategorije četiri na Safir-Simpsonovoj skali, koja ide od jedan do pet.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

22:25

Default images
Foto: NASA

U tu visoku kategoriju svrstavaju se uragani čiji vetrovi dosežu brzine između 209 i 251 km/h.

U 23 sata uveče u subotu jugoistočno od Havaja lociran je uragan Kilo s brzinama vetrova od oko 217 km/h. Nakon njega istočno od Havaja pojavio se Ignacio s brzinama od oko 225 km/h, a potom jednako snažan Himena u istočnom delu Pacifika.

Do 17 sati u nedelju Kilo i Ignacio su oslabili do kategorije tri dok je Himena zadržao kategoriju četiri.

Kilo, Ignacio i Himena oborili su još jedan rekord – to je takođe prvi put da su u središnjem istočnom Pacifiku istovremeno zabeležena tri uragana kategorije tri ili više.

Svemu ovome treba dodati podatak da je ova sezona rekordna po broju uragana u pacifičkom bazenu.

Agencija National Oceanic and Atmosferic Administration (NOAA) još je krajem maja najavila kako postoji 70 odsto verovatnoće da će ovogodišnja sezona uragana biti jača od prosečne.

Stručnjaci NOAA pripisuju to činjenici da ove godine jača fenomen poznat kao El Ninjo, koji smanjuje vertikalnu razmenu vetra nad tropskim središnjim Pacifikom, što pogoduje razvoju češćih i snažnijih tropskih ciklona. Tropska aktivnost nad Tihim okeanom dobrim delom može se pripisati izuzetno toploj morskoj vodi. El Ninjo je fenomen u kojem se, zbog za sada nedovoljno razjašnjenih razloga, u periodičnim intervalima od dve do sedam godina deo voda Tihog okeana zagreje na natprosečne temperature u trajanju od šest do 18 meseci.

Atmosferski fizičar iz Zagreba, prof. dr. sc. Branko Grisogono, kaže da je neophodan preduslov za razvoj tropskih ciklona, topla morska površina temperature od preko 26 ili 27°C.

'Drugi uslov je slabija razmena vetra po visini. Ključni mehanizam u kojem nastaju tropski cikloni jeste međudelovanje toplog mora i vazduha, što podrazumeva međusobni prenos toplote, vlažnosti i pomeranja u donjem delu atmosfere', objasnio je za prof. Grisogono.

Velika vrtloženja vazduha u kojima se stvaraju uragani rezultat su rotacije Zemlje odnosno delovanja Koriolizove sile, koja se očitava kao efekat skretanja tela što se kreću u sastavu koji rotira - telo koje ide u sastavu koji rotira zapravo skreće u spiralnoj putanji; na severnoj hemisferi udesno, a na južnoj ulevo. Na taj način stvara se karakteristična spiralna struktura uragana.

'Kada bi vertikalno duvao značajno jači vjetar, on bi pvukao spiralnu strukturu uragana. Na sličan način delovale bi i jake horizontalne visinske struje. U tropskim krajevima nema visinske mlazne struje vetra kakva postoji nad našim krajevima. Dakle, tropski ciklon može se stvoriti zato što ne postoje mlazni vetrovi, a posebno u periodima kada oslabi i velika promena brzine vetra po visini. More i vazduh tada mogu snažno međudelovati bez ometanja jake struje vazduha', rekao je Grisogono.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: