Rešena misterija zagonetnog Mona Lizinog osmeha

Mona Liza je verovatno jedna od najpoznatijih slika u istoriji zbog njenog očaravajuće osmeha. Kada pogledate direktno u njene usne, možete primetiti da je njen osmeh vrlo blag, čak neprimetan. Međutim, tek kada pogledate njene oči ili u kosu (istovremeno obraćajući pažnju i na usne) njen osmeh postaje širi.

Život

Izvor: Salon.com

Utorak, 11.08.2015.

16:05

Default images
Soranzo A., Newberry M. (2015) “The uncatchable smile in Leonardo da Vinci’s La Bella Principessa portrait”. Vision Research. Volume 113, pp. 78-86.

Zaista, dok naše oči klize Mona Lizinim licem, same prave pokrete koji animiraju njen osmeh.

Ovi mehanizmi razlikovanja percepcije objekata na sredini i na marginama našeg vidokruga u naučnim krugovima nazivaju se “sukobom” centralne i periferne mrežnjače.

Naime, u vizuelnom polju, centralno i periferno izazivaju različite reakcije u našem mozgu. Dok su neuroni zaduženi za centralni deo našeg vida usmereni na vrlo mali deo sveta (ali nam pružaju visoku rezoluciju), neuroni zaduženi za periferni vid primaju veći deo vizuelne scene.

Da Vinčijev kôd percepcije

Profesorka Margaret Livingston sa Harvarda prvi put je objasnila ovu pojavu kroz simulaciju. Ona je želela da sazna kako naš um doživljava Mona Lizu, a eksperiment je sproveden u Adob Fotošopu.

Njeno rešenje misterije Mona Lizinog osmeha je sledeće: on postaje sve očigledniji kako slika postaje zamućenija.

Prema nekim procenama, Leonardo da Vinči slikao je Mona Lizu u nekoliko slojeva: “srećno” lice preko “tužnog” i tako joj dao dimenziju koja se na prvi pogled jedva nazire, ali nas zauvek zadržava omađijanim njenom lepotom.

Alesandro Soranco i Majkl Njuberi sa Šefild Halam univerziteta na sličan način ispitivali su sliku pod nazivom “La Bella Principessa” za koju je tek nedavno utvrđeno da ju je naslikao Da Vinči.

Studija objavljena u stručnom časopisu “Vision Research” utvrdila je da je slikana na sličan način kao Mona Liza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: