“I Hitler je imao svoju atomsku bombu”

U poslednjim danima rata, Nemci su privodili kraju stvaranje atomske bombe koju su planirali da pošalju putem naprave nalik letećem tanjiru, piše britanski “Dejli mejl”.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2015.

16:13

Default images
Foto: Screenshot / ilustracija

Prema novom dokumentarcu “Potraga za Hitlerovom atomskom bombom”, prikazanom prethodne nedelje na nemačkom kanalu ZDF, moguće je da su u testiranjima vezanim za nacistički projekat iz perioda Drugog svetskog rata učestvovali i ruski ratni zarobljenici.

U filmu se iznose detalji iz zapisnika o saslušanju nacističkih naučnika, izjave svedoka, i zapisi koje su ostavili nemački istraživači, koji su posle rata većinom prebegli u SAD.

Istoričar Matija Ul navodi da se trka za razvojem ovog oružja za masovno uništenje naročito zahuktala u poslednjoj godini rata.

U središtu programa nalazio se Hans Kamler, general Šucštafela, koji je sa 175.000 zarobljenika u radio na stvaranju oružja, tenkova i izgradnji tajnih bunkera za nacističku elitu.

Kamler je takođe bio uključen u projekte u Tiringiji, oblasti na istoku Nemačke, koja se smatra središtem razvoja nacističkog nuklearnog i svemirskog programa.

SAD su tajnost ovih podataka zaštitile na 100 godina, a danas, kada su dokumenti konačno otpečaćeni, vlasti gotovo svakog vikenda raspiruju maštu teoretičara zavere istražujući dve najbitnije stavke u tunelima - postojanje nuklearne bombe i sprave namenjene njenom nošenju.

U izveštajima ruskih vojnih obaveštajaca iz Drugog svetskog rata navodi se da su u Tiringiji sprovedena dva nuklearna testiranja, i da prečnik bombe iznosi jedan i po metar.

S druge strane, otpečaćeni izveštaji amerićkih obaveštajaca pokazali su da izviđački letovi američkog vojskovođe Dvajta Ajzenhauera nisu omogućili donošenje nikakvog definitivnog zaključka, a takođe nije jasno odakle vodi poreklo uranijum koji su nacisti nabavili za igradnju bombe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: