Bugari otkrili drevne ostatke kazana za pečenje rakije

Bugarski arheolozi nedavno su otkrili deo destilatora kazana za pečenje rakije iz 11. veka.

Život

Izvor: novinite.com

Sreda, 29.07.2015.

11:57

Default images
Foto: Thinkstock

Fragment je otkriven tokom iskopavanja u tvrđavi Ljutica koja se nalazi na brdu iznad Ivajlovgrada, a pronašao ga je tim iz Nacionalnog muzeja istorije predvođen arheologom Filipom Petrunovom.

Ovo je drugi put da se pronađe tako star deo kazana za pečenje rakije u tvrđavi, a treći u Bugarskoj.

Prvi je otkriven u srednjevekovnoj tvrđavi Drastar iznad grada Silistre.

Inače, do nedavno su istoričari tvrdili da se rakija počela proizvoditi tek u 16. veku, ali bi otkrića ovih delova kazana mogla da promeni udžbenike.

U prilog tome da se rakija proizvodila mnogo ranije, Profesor arheologije Konstantin Totev našao je deo čašice iz 14. veka na kom je bila napisana poruka da je iz nje pio nepoznat Bugarin na nekom verskom prazniku.

Drugi arheolog prof. Nikolaj Ovčarov objavio je i opravdanje vojnog zapovednika Lala Sašin paše otomanskom sultanu zbog toga što nije osvojio tvrđavu u Sofiji 1382.

Zapovednik se žalio što Sofiju brane opasni Bugari koji piju rakiju pre borbe i tako postaju nepobedivi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: