Zimbabve u potrazi za čovekom koji je ubio njihovog divnog lava

Vlasti Zimbabvea pokušavaju da pronađu Španca koji je navodno platio vodičima u parku 50.000 evra, kako bi ubio Sesila, jednog od najpoznatijih afričkih lavova, glavnu atrakciju Huange nacionalnog parka.

Život

Izvor: Guardian

Nedelja, 26.07.2015.

18:59

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Lav je ponađen odran i obezglavljen na obodima parka.

Trinaestogodišnji lav nosio je GPS ogrlicu u okviru istraživačkog projekta Oksford univerziteta. Utvrđeno je da je najpre pogođen strelom, a lovci su ga zatim pratili i ubili iz puške.

“Smrt Sesila je tragedija, ne samo zato što je bio simbol Zimbabvea, nego i zato što će verovatno nastradati i njegovih šest mladunčadi, koje novi mužjak neće želeti da prihvati. Sesil je imao tri ženke i on će ih ubiti, kako bi ih podstakao da se pare s njim”, objašnjava Džoni Rodrigez koji se nalazi na čelu službe za očuvanje prirode Zimbabvea.

"Dve osobe koje su pratile lovca već su uhapšene, ali sam lovac nije”.

Udruženje profesionalnih lovaca i vodiča Zimbabvea priznaje da su u slučaj umešani njihovi članovi i da su pod istragom.

Tokom studije koju je sprovodio Oksford univerzitet i koja je pratila 62 lava, 34 jedinke su uginule, od kojih je 24 ubijeno od strane lovaca.

Dr Endrju Loveridž, jedan od glavnih istraživača koji rade na ovom projektu kaže da “lov na predatore na granicama nacionalnog parka izaziva velike probleme”, poput ubistva mladunaca, kada novi mužjak zauzme mesto ubijenog.

Policija traži ostatke lava kod lokalnih taksidermista, a Španska organizacija za zaštitu životinja Chelui4lions pisala je državnom telu koje se bavi očuvanjem ugroženih vrsta da spreči uvoz Sesilove glave kao trofeja.

“Između 2007. i 2012. Španija je uvezla najviše lavljih trofeja iz Južnoafričke Republike. Tokom tog perioda uvezla je 450 glava, dok je poređenja radi, Nemačka uvezla 100. Evropa mora da zabrani takve trofeje”, smatra Luis Munjos, predstavnik Chelui4lions.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: