- Vesti -

Jahjaga proglasila Ritu Oru počasnom ambasadorkom Kosova

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga danas je u Londonu predala pop-pevačici Riti Ori (25) koja je poreklom s Kosova, dekret kojim je proglašena za počasnu ambasadorku.

Izvor: Beta
Podeli

Na svečanosti u Ambasadi Kosova u Londonu, bio je i bivši premijer Velike Britanije, Toni Bler, sa suprugom, bivši generalni sekretar NATO, lord Džordž Robertson, bivši komandant KFOR-a, general Majkl Džekson.

Jahjaga je rekla da se ova titula daje stranim državljanima i građanima poreklom s Kosova koji su doprineli i doprinose nacionalnom interesu Kosova.

"Mi smo impresionirani Ritom, njenom voljom i talentom. Ona je postala nadahnuće za njen narod. Uz životne teškoće izbeglice, odvojena od njihove kuće, njene porodice, nije gubila nadu. Nije se predala. Tražila je nove mogućnosti, ovde u Velikoj Britaniji, u zemlji koja ju je prigrlila kao da je njena, bez ikakve diskriminacije", rekla je Jahjaga o Ori čija se porodica 1991. doselila iz Prištine u Veliku Britaniju

Obraćajući se britanskim gostima, Jahjaga je rekla da Kosovo danas živi u miru zahvaljući i velikoj pomoći i doprinosu Velike Britanije, a posebno njenoj "odlučnosti da oslobodi Kosovo i verovanja da kosovski narod zaslužuje da bude gospodar svoje sudbine, da Kosovo bude jednako s drugim narodima sveta, koji žele mir", rekla je kosovska predsednica.

"Kosovo je ponosno što ima Veliku Britaniju za prijatelja, partnera i saveznika", zaključila je Jahjaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 200 idi na stranu