Jahjaga proglasila Ritu Oru počasnom ambasadorkom Kosova

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga danas je u Londonu predala pop-pevačici Riti Ori (25) koja je poreklom s Kosova, dekret kojim je proglašena za počasnu ambasadorku.

Život

Izvor: Beta

Petak, 10.07.2015.

21:00

Default images
Foto: Beta / AP

Na svečanosti u Ambasadi Kosova u Londonu, bio je i bivši premijer Velike Britanije, Toni Bler, sa suprugom, bivši generalni sekretar NATO, lord Džordž Robertson, bivši komandant KFOR-a, general Majkl Džekson.

Jahjaga je rekla da se ova titula daje stranim državljanima i građanima poreklom s Kosova koji su doprineli i doprinose nacionalnom interesu Kosova.

"Mi smo impresionirani Ritom, njenom voljom i talentom. Ona je postala nadahnuće za njen narod. Uz životne teškoće izbeglice, odvojena od njihove kuće, njene porodice, nije gubila nadu. Nije se predala. Tražila je nove mogućnosti, ovde u Velikoj Britaniji, u zemlji koja ju je prigrlila kao da je njena, bez ikakve diskriminacije", rekla je Jahjaga o Ori čija se porodica 1991. doselila iz Prištine u Veliku Britaniju

Obraćajući se britanskim gostima, Jahjaga je rekla da Kosovo danas živi u miru zahvaljući i velikoj pomoći i doprinosu Velike Britanije, a posebno njenoj "odlučnosti da oslobodi Kosovo i verovanja da kosovski narod zaslužuje da bude gospodar svoje sudbine, da Kosovo bude jednako s drugim narodima sveta, koji žele mir", rekla je kosovska predsednica.

"Kosovo je ponosno što ima Veliku Britaniju za prijatelja, partnera i saveznika", zaključila je Jahjaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: