Pilot u solarnom avionu pokušava da preleti Tihi okean

Avion koji se napaja solarnom energijom pokušava da obori rekord u letenju preko Tihog okeana. Avion Solar impuls uzleteo je sa aerodroma iz Japana u 18:30 sati u nedelju i očekuje se da sleti na Havaje za 120 sati.

Život

Izvor: klix.ba

Utorak, 30.06.2015.

19:38

Default images
Foto: Beta / AP

Solar impuls objavio je kako je pilot Andre Boršberg prešao tačku nakon koje nema povratka. Tim je proveo dva meseca čekajući dobre vremenske uslove preko Tihog okeana.

"Andre je prošao tačku nakon koje nema povratka. Sada mora da leti pet dana i pet noći kako bi stigao do cilja", saopštili su.

Pilot nema opciju da se okrene i vrati u Japan ukoliko se vreme pogorša.

Prvi pokušaj leta preko okeana prekinut jer zbog promene vremena i pilot je morao da sleti na drugu lokaciju. Drugi pokušaj je otkazan u poslednjem trenutku jer su članovi tima bili zabrinuti zbog vremena.

Ukoliko ovoga puta pilot uspe, biće to najduži solo let u istoriji avijacije i najduža trasa leta aviona koji se pokreće samo uz pomoć solarne energije.

Eksperimentalna letelica ima 17.000 solarnih ćelija. Kada je iznad okeana kupio zrake kako bi napunila bateriju koja će pokretati letelicu tokom noći. Poneo je dovoljno namirnica za nekoliko dana u slučaju da bude morao da čeka svoj tim da ga locira i dođe po njega. Svi se nadaju da do toga neće doći.

Andre će let provesti vezan za sedište u kokpitu koje je iste veličine kao i telefonska govornica. Moći će samo spavati po 20 minuta, ali rekao je kako će koristiti jogu i meditaciju da mu putovanje bude udobnije.

Ukoliko let uspe, avion će nastaviti da leti na putu oko sveta sa Bertrandom Pikardom..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: