Liberland optužuje Hrvatsku za invaziju

“Neobeleženi ribarski brodići, koji rade zajedno s hrvatskim snagama, odgovorne su za neprijateljstva i nezakonite akcije”, stoji u saopštenju lidera Liberlanda.

Život

Izvor: vecernji.hr

Subota, 20.06.2015.

09:42

Default images

Nakon što su na “ničijoj zemlji” između Hrvatske i Srbije proglasili nezavisnu državu Liberland, osnivači ove „mikro države“ optužuju Hrvatsku za invaziju.

“Neobeleženi ribarski brodići, koji rade zajedno s hrvatskim snagama, odgovorni su za neprijateljstva i nezakonite akcije”, stoji u saopštenju lidera Liberlanda. Predsednik samoproglašene države Vit Jedlička tvrdi da je do sad nad najmanje 35 ljudi, koji su hteli da stupe na teritoriju Liberlanda, primenjena sila kao i da je stotinak osoba završilo pred hrvatskim sudovima.

U saopštenju se navodi da je poslednji takav slučaj zabeležen u četvrtak (18. juna) kada je hrvatska policija uhapsila stranog državljanina Ulrika Gesel Hagensena koji je pokušao da uđe na teritoriju Liberlanda. I sam Jedlička je do sada dva puta uhapšen posle čega je završio na Prekršajnom sudu u Belom Manastiru gde mu je izrečena novčana kazna. Inače, Jedlička je sredinom aprila ove godine, zajedno sa još nekoliko osoba, postavio zastavu Liberlanda na spornom području i tada proglasio nezavisnu državu.

Liberland se nalazi na hrvatskoj strani Dunava ali je reč o području koje katastarski pripada Srbiji. Ima površinu od oko sedam kvadratnih kilometara bez ikakve infrastrukture, a Jedlička najavljuje da će tu izgraditi poreski raj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: