Homoseksualizmom protiv moljaca

Prirodnjački muzej u Londonu trenutno testira krajnje neobičan sistem u borbi protiv moljaca - oprašivanje mužjaka ovog nezgodnog leptira feromonima ženke kako bi ih zbunili i naterali na homoseksualne aktivnosti, te tako sprečili njihovo dalje razmnožavanje.

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.06.2015.

17:35

Default images

Britanska kompanija poljoprivrednih tehnologija Egzosekt impregnira feromonima tablete od voska od kojih se zaljubljeni mužjaci trljaju tako da se prašak nalepi za njih pa zatim i sami počnu da privlače druge mužjake.

"Feromonski prah otupljuje njihova čula i oni više nisu u stanju da razlikuju ženku od mužjaka", kazala je za AFP predstavnica Egzosekta Džordžina Donavan.

"Kada 'netretirani' mužjak stupi u kontakt sa 'tretiranim' mužjakom, počinje da se ponaša kao tokom parenja, da maše krilima, na primer", navela je ona.

U kompaniji ističu da je ova "homoseksualna prevara" vrlo efikasan i ekološki neagresivan način borbe protiv moljaca, daleko bolji od upotrebe pesticida.

Londonski Prirodnjački muzej, koji zajedno sa britanskim parlamentom, palatom Hempton Kort i Kraljevskom operom isprobava ovaj sistem, saopštio je da se populacija moljaca za kratko vreme prepolovila.

Sistem Egzosekta "razbija" ciklus parenja, smanjujući broj larvi koje se hrane prirodnim vlaknima. Problem s moljcima je postao drastičniji sa poboljšanjem grejanja i izolacije kuća koji stvaraju idealne uslove za razmnožavanje ovih insekata.

foto: flickr.com/PMillera4

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: