- Vesti -

Američka ambasada otkrila bistu Nikole Tesle

Bista Nikole Tesle, rad akademskog vajara Bojana Mikulića i poklon Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, svečano je danas otkrivena u rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu u znak sećanja na ovog velikog naučnika.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Sjedinjene Države i Srbija zajedno se duboko ponose dostignućima i ogromnim doprinosom koji je Nikola Tesla dao svetu u kojem živimo", rekao je zamenik ambasadora SAD Gordon Dugud na svečanosti.

Tesla je, kako je ukazao, bio građanin obe naše zemlje, "ali više od svega, bio je inovator i sanjar koji je promenio svet nabolje". Dugud je dodao da su Teslini izumi poboljšali živote ljudi širom sveta, a da njegove ideje nastavljaju da inspirišu istraživače i danas.

Nikola Lončar, predsednik i osnivač Tesline naučne fondacije koja je poklonila bistu, istakao je da je ovaj trenutak simboličan za odnose Srbije i SAD, kao i Srbije i dijaspore i izrazio nadu da će ona biti nastavljena i u budućnosti.

U SAD živi 5,3 miliona građana koji vode srpsko poreklo zbog čega je, kako je rekao, važno uspostaviti snažne veze Srbije i SAD i srpske dijaspore i Srbije, rekao je on i dodao da je Tesla bio ponosan na svoje američko državljanstvo i srpsko poreklo. Svečanosti u rezidenciji ambasadora SAD prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu kulture Igor Jovičić, kao i pomoćnica ministra kulture Asja Drača Muntean.

Inače, jedna bista Nikole Tesle, koju je izradio akademski vajar Bojan Mikulić, od ove zime krasi i lobi hotela "Njujorker" na Menhetnu, u kojem je Tesla živeo od 1933. pa sve do smrti.

Tesla (1856-1943) je na današnji dan pre tačno 123 godine prvi i jedini put boravio u Beogradu, i tada je tokom posete koja je trajala svega 31 sat odlikovan Ordenom Svetog Save drugog strepena. Umro je u Njujorku, 7. januara 1943. godine, a urna s njegovim pepelom preneta je kasnije u Beograd i danas se čuva u Muzeju Nikole Tesle.

Vesti

Pričaj rukama, da te cela Italija razume

Osim po Ferariju, Pirlu, špagetama i Armaniju, Italijani su i kao "brbljiv" narod sa melodičnim jezikom i akcentom koji oteže, postali prepoznatljivi po svojoj gestikulaciji. Sada su već "kraljevi" ove "discipline", jer oni već tako dovoljno sočan način komunikacije moraju da "začine" i sa prepoznatljivom gestikulacijom.

Vesti četvrtak 21.06. 11:48 Komentara: 2

Ove poznate ličnosti ne koriste svoja prava imena

Bred Pit, Džulijan Mur, Helen Miren, Džejmi Foks, ali i Ališa Kiz, Majli Sajrus i mnogi drugi možda ne bi postali svetski poznate zvezde da su zadržali svoja prava imena. Neki su imena samo skratili, drugi su promenili prezime, a pojedini promenili i jedno i drugo.

Vesti četvrtak 21.06. 11:19 Komentara: 14

Porodila se premijerka Novog Zelanda

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern se porodila. Na svet je donela zdravu devojčicu i postala je drugi premijer u istoriji koji se porodio. Takođe, ona je svetu pokazala svojim primerom da nijedna vrata nisu zatvorena za ženu ako postoiji jaka volja.

Vesti četvrtak 21.06. 10:36 Komentara: 10
strana 1 od 3868 idi na stranu