Vesti -

Američka ambasada otkrila bistu Nikole Tesle

Bista Nikole Tesle, rad akademskog vajara Bojana Mikulića i poklon Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, svečano je danas otkrivena u rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu u znak sećanja na ovog velikog naučnika.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Sjedinjene Države i Srbija zajedno se duboko ponose dostignućima i ogromnim doprinosom koji je Nikola Tesla dao svetu u kojem živimo", rekao je zamenik ambasadora SAD Gordon Dugud na svečanosti.

Tesla je, kako je ukazao, bio građanin obe naše zemlje, "ali više od svega, bio je inovator i sanjar koji je promenio svet nabolje". Dugud je dodao da su Teslini izumi poboljšali živote ljudi širom sveta, a da njegove ideje nastavljaju da inspirišu istraživače i danas.

Nikola Lončar, predsednik i osnivač Tesline naučne fondacije koja je poklonila bistu, istakao je da je ovaj trenutak simboličan za odnose Srbije i SAD, kao i Srbije i dijaspore i izrazio nadu da će ona biti nastavljena i u budućnosti.

U SAD živi 5,3 miliona građana koji vode srpsko poreklo zbog čega je, kako je rekao, važno uspostaviti snažne veze Srbije i SAD i srpske dijaspore i Srbije, rekao je on i dodao da je Tesla bio ponosan na svoje američko državljanstvo i srpsko poreklo. Svečanosti u rezidenciji ambasadora SAD prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu kulture Igor Jovičić, kao i pomoćnica ministra kulture Asja Drača Muntean.

Inače, jedna bista Nikole Tesle, koju je izradio akademski vajar Bojan Mikulić, od ove zime krasi i lobi hotela "Njujorker" na Menhetnu, u kojem je Tesla živeo od 1933. pa sve do smrti.

Tesla (1856-1943) je na današnji dan pre tačno 123 godine prvi i jedini put boravio u Beogradu, i tada je tokom posete koja je trajala svega 31 sat odlikovan Ordenom Svetog Save drugog strepena. Umro je u Njujorku, 7. januara 1943. godine, a urna s njegovim pepelom preneta je kasnije u Beograd i danas se čuva u Muzeju Nikole Tesle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 199 idi na stranu