Nastavlja misiju: Solarni avion leti preko Pacifika

Švajcarski pilot Andre Boršberg započeo je svoj let preko Pacifika u solarnom avionu "Solar Impuls". Poleteo je iz Kine prema Havajima, a biće mu potrebno pet do šest dana kontinuiranog leta da dosegne cilj.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 31.05.2015.

19:55

Default images
Beta / AP Photo/Jean Revillard, Solar Impulse

"Solar Impuls" je eksperimentalni avion, čiji je raspon krila veći od džambo aviona, ali je samo malo teži od većeg auta.

Grad Nanđing u Kini je napustio u 02:39 sati po lokalnom vremenu.

Boršberg će pokušati da ostane budan veći deo leta, ali će odvojiti nešto vremena za san. Njegov napredak će sve vreme biti praćen iz kontrolnog centra u Monaku, a meteorolozi i stratezi leta će ga konstantno obaveštavati o najboljim putanjama.

Ovo putovanje predstavlja sedmu deonicu puta u pokušaju leta oko sveta u avionu s jednim sedištem, koji pokreće motor s propelerom. Kao što je već poznato, avion koristi sunčevu energiju.

Ovaj projekat je polako napredovao nakon početka leta iz Abu Dabija u martu, ali je obustavljen na istočnoj obali Kine zbog nepovoljnih vremenskih uslova iznad okeana.

Avionu "Solar Impuls" potrebni su povoljni vetrovi koji ga guraju napred, ali i vedro nebo kako bi 17.000 fotonaponskih, odnosno solarnih ćelija, bilo funkcionalno. Ove ćelije pune litijum-jonske baterije, koje moraju da budu potpuno napunjene za uspešan noćni let.

Boršberg je veoma iskusan pilot i inženjer, koji u potpunosti poznaje sisteme aviona.

Udaljenost između aerodroma Kalaeloa na havajskom ostrvu O'ahu i Nanđinga u Kini iznosi 8.000 km.

Ako se tokom početne faze leta vremenski uslovi pogoršaju, Boršberg ima mogućnost da se vrati u Kinu ili Japan. Međutim, kada bude došao do tačke gde povratak više neće biti opcija, u slučaju problema moraće da napusti avion.

Ako uspešno stigne na Havaje, Boršberg će postaviti nekoliko rekorda u avijaciji, ne samo onaj za najduži let u avionu s jednim sedištem.

Svrha projekta "Solar Impuls" je da demonstrira potencijal "čistih" tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: